NEMA SUČELJAVANJA

Zašto nema HDZ-a na raspravi o budućnosti hrvatske IT industrije?

30.08.2016 u 14:36

Bionic
Reading

Udruga Hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera održat će okrugli stol kojem je cilj predstavljanje gospodarskih programa političkih stranaka u segmentu informacijske tehnologije. Predstavnici Narodne koalicije, Mosta i stranke Pametno dolaze, ne i HDZ

Okrugli stol na temu Mjere za jačanje izvozno orijentirane IT industrije u organizaciji Udruge Hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera (CISEx) bit će održan u srijedu, 31. kolovoza, u prostorijama Huba385 u Petračićevoj ulici 4 u Zagrebu, s početkom u 10 sati.

Na okrugli stol pozvani su predstavnici Hrvatske demokratske zajednice, Narodne koalicije, Mosta nezavisnih lista i stranke Pametno. Također će biti pozvani i predstavnici tvrtki iz IT sektora, predstavnici medija kao i drugi građani zainteresirani za ovu problematiku.

Ivan Vrdoljak (Narodna koalicija), Tomislav Panenić (Most) i Marijana Puljak (Pametno) potvrdili su sudjelovanje. Trebala je doći i potpredsjednica HDZ-a Ivana Maletić, koja je prema informacijama s CISEx-ove stranice na Facebooku najprije potvrdila pa otkazala dolazak, a u HDZ-u nisu uspjeli naći zamjenu. Svi, navodno, imaju važnijih obveza.

Zanimljivo, HDZ u isto vrijeme organizira vlastiti tweetupkoji će se baviti gospodarskim rastom. Valjda će tamo pojasniti kako misle stvoriti 20 tisuća radnih mjesta u startupovima.

Uvodnu prezentaciju održat će predsjednica CISEX-a Tajana Barančić, dok će raspravu moderirati Saša Cvetojević

Ključne teme bit će interventne mjere ublažavanja nedostatka kvalitetnih kadrova, porezne politike za stimulaciju rada kao mjera borbe protiv odljeva mozgova te mjere za jačanje istraživačko-razvojnih aktivnosti i inoviranja.


Hrvatski IT sektor (što u ovom slučaju podrazumijeva sve što potpada pod Nacionalnu klasifikaciju djelatnosti J62 - računalno programiranje) je najpropulzivniji i najbrže rastući dio našeg gospodarstva, kažu u CISEX-u.

IT sektor u Hrvatskoj bilježi snažan rast iz godine u godinu te je prema podacima FINA-e, u 2015. godini u ovom sektoru ostvaren prihod od 7,11 milijardi kuna i izvoz od 2,04 milijarde kn, uz 12.700 zaposlenih.

U odnosu na prethodnu godinu, izvoz je porastao za 24 posto, prihodi za devet posto, a broj zaposlenih za 10 posto. Dodana vrijednost IT sektora u 2015. godini iznosi 2,7 milijardi kuna, što je rast od 52 posto u odnosu na 2008. godinu.

Taj je sektor treći po broju zaposlenika, drugi po dodanoj vrijednosti po zaposlenom te prvi po ulaganju u razvoj novih proizvoda i usluga.

Ovi rezultati mogli bi biti i puno bolji, upozoravaju iz CISEX-a, kad bi se sustavno radilo na unaprjeđenju uvjeta za rast i razvoj. Zbog toga su odlučili okupiti relevantne političke opcije te im postaviti određena pitanja.