BIOMETRIJSKA ZAŠTITA

Lopovu će iPhone uzimati otisak prsta?

29.08.2016 u 11:06

Bionic
Reading

Novi Appleov zahtjev za patent opisuje zanimljiv i pomalo kontroverzan način pohranjivanja biometrijskih podataka neovlaštenih korisnika

Osnovna zamisao iza nove Appleove inovacije je jednostavna, iako pomalo pravno dvojbena: upotrijebiti Touch ID, kameru i druge senzore na iPhoneu ili iPadu kako bi se zabilježili i pohranili podaci o potencijalnom lopovu.

Novi proaktivni sustav zaštite trebao bi funkcionirati slično kao i sadašnji procesi provjere koje koristi Touch ID. Kako bi otključali iPhone ili iPad, imate na raspolaganju pet pokušaja prije no što se uređaj vrati na šesteroznamenkastu lozinku ili alfanumerički kod. Nakon deset pokušaja će ili se malo 'skulirati' ili potpuno obrisati podatke, ovisno o postavkama.

Lozinke će tražiti nakon ponovnog pokretanja uređaja, ako prođe više od 48 sati između dva otključavanja ili kad vlasnik želi mijenjati postavke za Touch ID ili lozinku.


U nekim slučajevima će automatski zabilježiti otisak prista i fotografirati osobu koja ga pokušava otključati, dok bi ga u drugim bilo moguće konfigurirati tako da sam procijeni kad će aktivirati zaštitno prikupljanje biometrijskih podataka. U patentu je spomenuto strojno učenje kao moguće rješenje.

Uz biometrijske, mogao bi prikupljati i druge podatke, poput lokacije, brzine kretanja, tlaka zraka, zvuka, vremena... Ti bi podaci potom bili pohranjeni ili lokalno na uređaju ili poslani udaljenom poslužitelju na daljnju procjenu. U nekim scenarijima pohranjene informacije bi se brisalo u redovnim razmacima kako ne bi 'žderale' memoriju, u drugima kad sam sustav procijeni kako više nisu potrebne.

Prikupljene podatke bilo bi moguće uspoređivati s onima u bazama korisničkih podataka online. Sustav bi mogao i bilježiti što se tipka po mobitelu.

Kao izumitelji su navedeni Byron B. Han, Craig A. Marciniak i John A. Wright