LOŠI REZULTATI

Uber u gubitku bar 1,27 mlrd USD od početka godine

27.08.2016 u 12:12

Bionic
Reading

Nakon što su se početkom godine pohvalili profitabilnim poslovanjem u Sjedinjenim Državama, drugi kvartal je donio gubitke veće od sto milijuna dolara na matičnom i još veće na globalnom tržištu

Kako Uber nije tvrtka izlistana na burzi, ne mora obavljivati podatke o svom poslovanju. No, svaka tri mjeseca desetine dioničara okupi se tijekom konferencijskog poziva kako bi čuli što ima za reći Uberov šef financija Gautam Gupta

Pa, tijekom zadnjeg sastanka nije imao dobre vijesti. Uber je ponovno gubitaš čak i u SAD-u, gdje je tijekom prošlog kvartala poslovao pozitivno, javlja Bloomberg.

Tijekom prvog tromjesječja izgubili su oko 520 milijuna dolara (prije poreza, kamata, deprecijacije i amortizacije). U drugom su gubici značajno nadmašili 750 milijuna dolara, uključujući i sto milijuna na matičnom američkom tržištu, gdje drži između 84 i 87 posto udjela. Ukupno, to je bar 1,27 mlrd dolara gubitka u prvih šest mjeseci ove godine.


Kako je Gupta objasnio ulagačima, za glavninu gubitka odgovorni su poticaji vozačima. Neto prihodi su porasli oko 18 posto, s 960 milijuna u prvom na oko 1,1 milijardu dolara u drugom kvartalu, pri čemu treba imati na umu kako su mijenjali način na koji obračunavaju doprinos UberPoola, a što je utjecalo na porast prihoda.

Tijekom prošle godine Uber je izgubio bar dvije milijarde dolara (prije poreza, kamata, deprecijacije i amortizacije). Sedam godina star startup dosad je ukupno izgubio bar četiri milijarde dolara, nadmašivši čak i Amazon čiji je najveći godišnji gubitak zabilježen 2000. i iznosio je 1,4 milijarde dolara.

Kako stvari stoje, čini se kako će ga nadmašiti i ove godine, koja bi mogla biti najgorom dosad ali (možda) i prekretnicom.

Očekuje se kako će se gubici početi smanjivati, između ostalog zahvaljujući i dogovoru s najvećim svjetskim konkurentom Didi Chuxingom, u sklopu kojeg je Uber dobio miliijardu dolara i udio od 17,5 posto u kineskom divu za povlačenje iz najmnogoljudnije zemlje svijeta. U dvije godine Uber je tamo izgubio dvije milijarde dolara.

Imaju oko osam milijardi gotovine u bankama te pristup kreditnoj liniji vrijednoj dvije milijarde dolara i zajmu od 1,2 milijarde.

Više:Bloomberg