EOS 5D MARK IV

Canonov novitet iz čuvene serije 5D pokazuje koliko je kompanija 'uspavana'

25.08.2016 u 16:16

Bionic
Reading

Canon je upravo otkrio četvrtu generaciju popularnog full-frame fotoaparata iz serije EOS 5D. Mark IV u suštini donosi nešto više megapiksela razlučivosti, pripadajući procesor za sliku i mogućnost snimanja 4K video materijala. Jesu li (samo) to očekivali entuzijasti?

'Poznata po tome da omogućuje korisnicima da ispričaju priče koje se jednostavno moraju ispričati, serija EOS 5D poslužila je za snimanje brojnih najvažnijih trenutaka u svjetskoj povijesti. Ovaj je fotoaparat nasljednik modela EOS 5D Mark III i konstruiran je na temelju povratnih informacija od fotografskih zajednica iz prve ruke kako bi se stvorio najsvestraniji model EOS dosad', poručuje Canon.

EOS 5D Mark IV donosi 30,4-megapikselni CMOS senzor, koji je pored fotografija (uz burst od 7fps) u stanju snimati i 4K video sadržaj (30fps ili 24fps). Na žalost, takav video materijal se snima uz 1,74x crop, kao rezultat korištenja FF senzora.

Tu su još i integrirani Wi-Fi te GPS. Naravno, proširena je i ISO osjetljivost (100-32.000 tj. 50-102.400 u proširenom režimu), koristi se najnoviji Digic 6+ procesor za sliku, dodana je mogućnost upravljanja dodirom zaslona (sad nešto veće razlučivosti od 1,62 milijuna točkica uz istu dijagonalu od 3,2"). Sve ovo će u praksi koštati kakvih 3.500 dolara na američkom tržištu (izgledno nešto preko četiri tisuće eura u Europi).


Čemu onda ponešto negativan pristup toliko očekivanom osvježenju? Pa to se posebno tiče mogućnosti snimanja videa. Pored ranijeg ograničenja (crop) za 4K, možda je mnogo bitnije to da novi 5D model još uvijek ne donosi zakretni zaslon straga kako bi se olakšalo snimanje. Uzgred rečeno, dok mediji govore kako su brojne 'novotarije' u modelu 5D Mark IV prve za Canon, zaboravljaju na 1DX Mark II, koji 4K materijal snima i u 60fps.

I dok je posrijedi 'viša' klasa fotoaparata, konkurencija definitivno ne miruje. Već duže vremena uređaji koji konkuriraju 'petici' donose sve što i Canonov novitet - pa i više. Stoga su entuzijasti očekivali kakav pionirski potez Canona, no to za dobru prodaju očito nije potrebno. Daleko od toga da je svježe predstavljeni Mark IV loš uređaj u bilo kojem smislu, no oni koji vole pratiti što rade i drugi proizvođači odjednom bi mogli vidjeti mnogo više izbora...

Pored fotoaparata, Canon je otkrio i nova izdanja objektiva. To su nasljednici ranije poznatih i popularnih objektiva iz fenomelane 'L' linije: EF 24-105mm f/4L IS II USM i EF 16-35mm f/2.8L III USM.