I TO POSTOJI

U MIT-u napravili mobitel koji se sam sastavlja

24.08.2016 u 12:25

Bionic
Reading

Istraživači u MIT-ovom Laboratoriju za samostastavljanje (Self-Assembly Lab) izradili su prvi funkcionalni mobilni telefon koji sam sebe sastavlja u bubnju nalik onome u stroju za pranje rublja

Prvi samosastavljajući mobitel nastao je po jednostavnom uradi-sam dizajnu, djelu profesora s MIT-a Davida Mellisa.

Kako mobitel može sastaviti sam sebe? Ključ je u jednostavnosti. U igri je šest dijelova koji se spajaju uz pomoć malo energije zahvaljujući bubnju koji ih vrti precizno određenom brzinom i 'programiranju', odnosno instrukcijama temeljenim na mehanizmima koji funkcioniraju po načelima slagalica i ključa-u-bravu, pa se spajaju samo s točno suprotnim dijelovima a odbacuju one s kojima nisu kompatibilni.

To funkcionira pomalo nalik načinu na koji se bjelančevine povezuju u stanice, što je i nadahnulo istraživače Laboratorija za samosastavljanje na isprobavanje takvog pristupa. Naime, shvatili su kako je samosastavljanje način na koji je sagrađeno sve oko nas, uključujući atome, kemikalije koje se pojavljuju u prirodi, planete, pa čak i galaksije.

Samosastavljanje bi mogao biti lakši, jednostavniji i jeftiniji način masovne proizvodnje elektronike, uvjereni su MIT-ovi istraživači.

Više:Tech Crunch