NO MORE RANSOM

Evo gdje možete prijaviti internetske ucjene

09.08.2016 u 14:23

Bionic
Reading

Na stranici No More Ransom možete pronaći informacije o tome što je ransomware, kako funkcionira i kako se zaštititi, kao i alate pomoću kojih možete vratiti podatke koje su vam kriminalci zaključali

Nizozemska nacionalna policija, Europol, Intel Security i Kaspersky Lab pokrenuli su internetsku stranicu No More Ransom s ciljem informiranja javnosti o opasnostima ransomwarea i pružanja pomoći žrtvama te vraćanja podataka bez plaćanja otkupnine cyber kriminalcima.

Ransomware je vrsta zlonamjernog programa koji zaključava računalo žrtava ili šifrira njihove podatke, zahtijevajući od žrtve plaćanje otkupnine kako bi vratila kontrolu nad zaraženim uređajem ili datotekama.

Gotovo dvije trećine zemalja članica Europske unije provodi istrage protiv ove vrste zlonamjernih napada. Iako su najčešće mete ovakvih napada uređaji privatnih korisnika, česti su napadi i na korporativne mreže, pa i mreže vladinih institucija.

Broj žrtava raste alarmantnom brzinom, a prema podacima tvrtke Kaspersky Lab broj korisnika napadnutih crypto-ransomwareom porastao je 550 posto, s 131.000, u razdoblju od 2014. do 2015. godine, na 718.000, u razdoblju od 2015. do 2016. godine.


Na stranici No More Ransom možete pronaći informacije o tome što je ransomware, kako funkcionira i kako se zaštititi, kao i alate pomoću kojih možete vratiti podatke koje su vam kriminalci zaključali. Trenutno su na raspolaganju četiri, od kojih je najnoviji razvijen u lipnju 2016. za zlonamjerne programe tipa Shade.

Od 2014. Kaspersky Lab i Intel Security spriječile su više od 27.000 pokušaja napada Shade trojanaca. Većina zaraza se dogodila u Rusiji, Ukrajini, Njemačkoj, Austriji i Kazahstanu. Aktivnosti vezane uz Shade su također zabilježene u Francuskoj, Češkoj, Italiji i SAD-u.

'Najveći problem s crypto-ransomware zločinima danas je to što korisnici, čiji su dragocjeni podaci zaključani, spremno plaćaju kriminalcima otkupnine kako bi ih dobili natrag. To jača sivu ekonomiju i suočavamo se s porastom novih igrača na tržištu, što rezultira porastom broja napada. Situaciju možemo promijeniti jedino koordinirajući naše napore u borbi protiv ransomewarea.

Pojava alata za dešifriranje tek je prvi korak na ovom putu. Očekujemo da će se ovaj projekt proširiti i da će se uskoro mnogobrojne tvrtke i institucije zadužene za provođenje zakona iz drugih zemalja i regija pridružiti zajedničkoj borbi protiv ransomewarea', rekao je Jornt van der Wiel, sigurnosni istraživač u timu za globalna istraživanja i analize tvrtke Kaspersky Lab.

Prijavljivanje ransomwarea policiji je iznimno važno kako bi se pomoglo vlastima steći jasniju sliku i na taj način povećati kapacitet za uklanjanje prijetnji. Internetska stranica No More Ransom omogućuje žrtvama prijavu zločina povezujući ih direktno s Europolovim pregledom nacionalnih mehanizama prijave.