PIRATIZIRAMO BEZ PREMCA

Hrvatska 4. na svijetu u potrazi za ilegalnim sadržajima

08.08.2016 u 12:42

Bionic
Reading

Opširna analiza posjeta internetskim stranicama koje sadrže torrent, streaming i sl. usluge otkrila je kako Europa predstavlja pravo 'leglo' za pirate. Analizu je napravila kompanija MUSO, na temelju 141 milijarde posjeta na kakvih 14 tisuća najznačajnijih 'piratskih' stranica

Po stopi piratizacije najgore je prošla Latvija, s čak 46 posto internetskih korisnika koji posjećuju sporne stranice, dok se među vodećih deset zemalja nalaze još i Hrvatska (4. mjesto, 22,7 posto korisnika), Srbija (7. mjesto, 21,3 posto korisnika), ali i Švedska (10. pozicija, 18,38 posto korisnika).

Štoviše, iz tablica koje je izradila kompanija MUSO vidljivo je da po piratizaciji dominiraju europske zemlje. Ipak, po apsolutnim brojevima, SAD suvereno 'vodi' stvari, s gotovo 10 milijardi posjeta streaming portalima i više od tri milijarde posjeta torrent odredištima. Uzme li se u obzir pak i veličina internetske populacije, SAD zapravo stoji među zemljama s najmanjom stopom piratstva (tek 4,89 posto korisnika posjećuje problematične stranice).


U listi su dobro 'prošli' i Njemačka (s manje od dva posto internetske populacije koji posjećuju piratske stranice) te Ujedinjeno Kraljevstvo (nešto manje od osam posto). MUSO smatra kako ovi podaci vjerno prikazuju globalno stanje piratskog svijeta, no jasno je da postoje određeni problemi u metodologiji ako bi se stvari išle gledati u detalje.

Primjera radi, za ovu analizu korišteni su tek sirovi brojevi posjeta piratskim i sl. stranicama, a posjeti ne moraju nužno odgovarati konačnoj stopi piratizacije i materijala koji zapravo krši autorska prava. K tome, brojni potpuno legalni servisi (YouTube, SoundCloud i dr.) još uvijek sadrže goleme količine piratiziranog sadržaja.

Tablice i više podataka moguće je pročitati na stranici TorrentFreak