MOST WANTED

Internet pomaže u hvatanju najtraženijih europskih zlikovaca

29.07.2016 u 14:56

Bionic
Reading

Šest mjeseci nakon lansiranja web stranice europskih najtraženijih bjegunaca ‘Europe’s Most Wanted Fugitives’ 14 bjegunaca za kojima su tragale članice EU uspješno su stavljeni iza rešetaka, a osam ih je, prema policijskim podacima, uhićeno zahvaljujući pomoći građana i 'online' platforma

‘U najmanje osam slučajeva uhićenja, traženje pomoći javnosti i 'online' platforma odigrali su značajnu ulogu u lociranju i uhićenju kriminalaca u bijegu’, kažu u MUP-u.

Podsjećaju da je riječ o namjenskoj web stranici www.eumostwanted.eu na kojoj javnost može doći do informacija i pomoći policiji u traganju za najtraženijim europskim bjeguncima.

Stranica koju je stvorila Europska mreža timova za aktivno traganje, uz pomoć Europola, daje informacije o profilu bjegunaca uz pojašnjenje za koje su kazneno djelo osuđeni ili osumnjičeni.

ENFAST je mreža policijskih službenika iz 28 zemalja članica Europske unije i pridruženih država, specijaliziranih za poduzimanje žurnih i brzih akcija za lociranje i uhićenje bjegunaca.

‘Zahvaljujući povećanoj pozornosti medija oko ovog projekta te informacijama koje su bile dostupne javnosti, policijski službenici diljem Europe bili su u mogućnosti locirati osam bjegunaca objavljenih na web stranici, od čega ih je šestero locirano u zemlji različitoj od one u kojoj su inicijalno bili traženi. Ukupno je 14 bjegunaca uhićeno. U odnosu na originalni popis bjegunaca iz siječnja, njih 28 je i dalje u bijegu’, izvijestio je MUP na svojoj internetskoj stranici.