JASNA INSPIRACIJA

Xiaomi iznenadio sve i ušao na tržište prijenosnih računala

28.07.2016 u 21:51

Bionic
Reading

Kineska mlada kompanija Xiaomi ovih dana održala je očekivano događanje s novim proizvodima za drugi dio godine. No, pored pametnog telefona, ovaj put je Xiaomi odlučio ući i na tržište prijenosnih računala - modelom Mi Notebook Air, nemalo nalik na Appleove uratke

Mi Notebook Air stiže u dva paketa: 13,3-inčnom i najsnažnijem modelu te 12,5-inčnom modelu koji se uistinu može pohvaliti minijaturnim dimenzijama i minimalističkim dizajnom u svakom smislu.

Međutim, oba Windows 10 prijenosnika su jasno osmišljena za konkuriranje Appleovim prijenosnicima te svemu ostalom na tržištu sličnih mogućnosti i dizajna, posebno zahvaljujući klasično niskoj cijeni za Xiaomi.

13,3-inčni model, potpuno metalnog kućišta debljine 14,8 milimetara, u kojem se krije Intel Core i5 procesor šeste generacije, 8GB DDR4 radne memorije, 256-gigabajtni PCIe SSD i zasebna grafička kartica NVIDIA GeForce 940MX košta svega 750 američkih dolara (oko 5.000 kuna). Tu je, naravno, i baterija koja bi trebala biti dostatna za do devet i pol sati rada, a moguće ju je napuniti do 50 posto u samo pola sata.

Manji, 12,5-inčni model donosi bateriju koja može pogoniti uređaj do 11,5 sati na jednom punjenju, a kućište mu je debljine 12,9 milimetara. U ovom mališanu se nalazi Intel Core M3 procesor uparen s 4GB radne memorije i 128-gigabajtnim SSD-om. Ovaj mališan košta kakvih 525 dolara (oko 3.500 kuna).

Valja napomenuti da oba prijenosnika krasi i 1080p zaslon malih rubova i zaštićen posebnim slojem stakla, a tu su još i AKG zvučnici, mogućnost otključavanja uređaja Xiaomijevim nosivim gadgetom i dr. 'sitnice'.


I sada koja riječ o dostupnosti. Na kineskom tržištu noviteti će se početi prodavati već početkom kolovoza, no za globalnu dostupnost službenih informacija za sada nema. Međutim, kako rastu apetiti ove mlade kompanije, sasvim je izgledno da će se otisnuti van Kine, ako ne već odmah - onda vrlo brzo.