ZNANOST POMAŽE POLICIJI

Isprintani prst mogao bi riješiti ubojstvo

24.07.2016 u 11:01

Bionic
Reading

Osoblje i studenti Michigan State University koriste nesvakidašnju tehniku kako bi pokušali pomoći policiji u razrješavanju ubojstva. Isprintat će im, naime, prst

Tim na čelu s profesorom Anilom Jainom razvija modele prstiju preminule žtve kako bi policiji pomogao u otključavanju mobitela.

Policija se Jainu obratila nakon što je vidjela njegov video na YouTubeu u kojem pokazuje sigurnosne propuste i manjkavosti vezane uz prepoznavanje otisaka prstiju na pametnim telefonima. Preciznije, kako otisci prstiju mogu biti skenirani, isprintani te korišteni za otključavanje Huaweijevih i Samsungovih uređaja.

U policiji se nadaju se kako će sadržaj uređaja pomoći u rasvjetljavanju okolnosti u kojima je osoba umrla, možda ukazati na sumnjivca, moguće i ubojicu. Imali su otiske prstiju žrtve, ali nisu uspjeli upotrijebiti ih kako bi otključali Samsungov Galaxy S6.


Čitači otiska prsta značajno su napredovali zadnjih godina. Jainov tim morao je upotrijebiti niz skupih 3D printera kako bi napravili model prsta žrtve, na koji su potom primijenili vodljivi materijal. Eksperimentiraju s nekoliko različitih materijala tog tipa. Isprintani prst morao je biti vrlo detaljne razlučivosti kako bi ga skener na mobitelu mogao očitati.

Kako skupe printere dijele s drugim korisnicima i istraživačima, projekt će potrajati još nekoliko tjedana do završetka. Uspiju li, otvorit će brojna pitanja vezana uz računalnu sigurnost i zaštitu privatnosti na koja zasad nemamo odgovore.

Više:Mashable

Mobile Phone Fingerprint Spoof Attacks