NOVITETI

Eto nam besplatne aplikacije za nautičare

22.07.2016 u 19:11

Bionic
Reading

Nautički informacijski servis višejezična besplatna aplikacija za pametne telefone Ministarstva pomorstva namijenjena zapovjednicima jahti, voditeljima brodica, ribarima, roniocima...

Aplikacija Nautički informacijski servis je dostupna na 12 jezika: hrvatskom, slovenskom, engleskom, njemačkom, talijanskom, francuskom, češkom, slovačkom, poljskom, mađarskom, španjolskom i ruskom jeziku. Možete ju besplatno skinuti za Android i iOS.

Sadrži pravila plovidbe i druge informacije bitne za sigurnost na moru, popis luka i sidrišta, kontakte javnih službi poput lučkih kapetanija, zdravstvenih ustanova, barokomora i hitnih službi, vrlo preciznu vremensku prognozu za pomorce koja se automatski prilagođava lokaciji na kojoj se korisnik nalazi te mogućnost prijave uočenih prekršaja na moru.

Pomoću aplikacije moguće je i poslati poziv u pomoć, pri čemu se usporedno šalje SMS poruka s točnom lokacijom osobe u nevolji.


Aplikacija Nautički informacijski servis je razvijana 12 mjeseci. Koštala je 1,5 milijuna kuna. U probnom radu će biti do travnja 2017. godine.

Zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Miro Škrgatić rekao je tijekom predstavljanja da se na hrvatskom dijelu Jadrana nalazi 19 tisuća jahti i 118 tisuća brodica. U prvih šest mjeseci ove godine prijavljeno je 22 tisuće dolazaka stranih plovila. U čarteru je više od 4.800 plovila, a na njima godišnje plovi 400 tisuća ljudi.

Prema podacima koje je iznio ministra pomorstva Goran Šarin, na Jadranu u Hrvatskoj svake godine dogodi se oko 1.100 nezgoda. Najčešći uzroci su nestručno upravljanje plovilom, tehnički nedostaci plovila ili nepoznavanje vremenske prognoze. Aplikacija je napravljena kako bi pomogla sudionicima u pomorskom prometu i drugima.