AQUILA

Ovo je Facebookov solarni zrakoplov za internet budućnosti

22.07.2016 u 17:14

Bionic
Reading

Mark Zuckerberg i Facebook 28. su lipnja u zrak vinuli bespilotnu solarnu letjelicu Aquila, kojom nastoje dostaviti pristup internetu zemljama diljem svijeta

Facebook je rad na Aquili najavio još prije godinu dana te je nakon uspješnog leta objavio i video. Aquila je bespilotna solarna letjelica raspona krila od tridesetšest i pol metara, čija je namjena širenje pristupa internetu na udaljena područja.

Navođenje i usmjeravanje letjelice vrši se putem posebnog softvera dostupnog kontrolnom timu sačinjenom od oko dvanaest ljudi. Ekipa na tlu može kontrolirati brzinu, visinu i putanju te ju također navoditi putem prethodno GPS-om definirane putanje.

Aquila za učinkovit let koristi 5.000 W - nešto više snage od one potrebne za rad tri sušila za kosu. Prvi let odrađen je u vojnom pokusnom poligonu u Yumi u Arizoni te je umjesto predviđenih trideset trajao preko devedeset minuta.

Aquila's first flight

U videoisječku je moguće vidjeti kako posada Aquilu gura na pistu te ju vojno vozilo potom povlači do trena kada uhvati dovoljno brzine za uzlet. Mark Zuckerberg osobno je prisustvovao testnom letu.