DIJABETES

Robot Charlie uči dijete izračunati podatke koji mu mogu spasiti život

10.07.2016 u 11:50

Bionic
Reading

Robot Charlie, plod suradnje znanstvenika, inženjera i profesora iz Nizozemske, Italije, Njemačke i Velike Britanije uskoro bi trebao postati nerazdvojni pratitelj djece oboljele od dijabetesa tipa 1.

"Što moraš učiniti ako se osjećaj hipo?", pita mehaničkim glasom mali crveno-bijeli robot dječaka Rubena koji je već sa sedam godina sposoban izmjeriti razinu glukoze u krvi zahvaljujući svom novom prijatelju, robotu Charliju.

Robot koji umije i govoriti i plesati podučava dijete kako izračunati podatke koji mu mogu spasiti život.

U Nizozemskoj se svake godine dijagnosticira 6000 mladih s dijabetesom, a najmanje jedno dijete umre zbog te bolesti.

"Bolesno dijete i njegova obitelj misle na dijabetes svakih deset ili petnaest minuta", objašnjava Gert Jan van der Burg, pedijatar u bolnici Gelderse Vallei u Edeu u Nizozemskoj.

Rođendaska zakuska, odlazak u restoran brze hrane, sportska aktivnost ili partija videoigrice mogu brzo poremetiti razinu šećera u krvi u djeteta oboljelog od dijabetesa. Roditelji, pa i sama djeca, moraju u tom slučaju brzo odlučiti, izmjeriti, izračunati injekciju inzulina i razinu šećera u krvi. Greška u doziranju može izazvati znojenje, vrtoglavice ili promjene ponašanje, čak i komu.

Dosad je 40 djece imalo prigodu raditi s novim prijateljem Charlijem u okviru testiranja robota u Nizozemskoj, što je prva etapa u četverogodišnjem projektu koji se financira sredstvima Europske unije. Testiranja se osim u Nizozemskj obavljaju i u Italiji.

Robot osmišljen kao trener djeci od 7 do 14 godina, ima oči u obliku pikula i umjesto ušiju zvučnike, a od djece traži da odgovaraju s "točno" ili "netočno" na pitanja koja im postavlja pomoću tableta.

Charlijevi izumitelji vodili su se pri dizajniranju idejom da "stvore lik koji će pomoći djeci da se suoče s bolešću, naučiti ih što je dijabetes te kakvi su učinci sporta i hrane koju uzimaju na bolest", kaže Mark Neerincx, znanstvenik s tehničkog sveučilišta u Delftu.

Službenog naziva "osobni asistent za zdrav način života", projekt stoji četiri milijuna eura i na njemu zajedno rade Nizozemska organizacija za istraživanje primijenjenih znanosti te srodne ustanove u Italii i Njemačkoj, FCSR odnosno DFKI, te sveučilište u Delftu i Imperial College iz Londona.

Suočena s "teškim teretom" dijabetesa, djeca mogu robotu slobodno povjeriti svoje osjećaje i iskustva.

"Charlie je drag, pita me da mu pričam o sebi", kaže Sofiye Boyuksimske (10), kojoj je prije dvije godine dijagnosticiran dijabetes.