UKRATKO: NE NASJEDAJTE

Kako izbjeći malver dok gledate YouTube

18.07.2016 u 08:45

Bionic
Reading

Ni poznati i ugledni internetski servisi nisu potpuno sigurni i bez malvera. Evo par savjeta kako zaraziti računalo malverom dok uživate u video zapisima na YouTubeu

1) Ne klikajte poveznice koje obećavaju besplatne filmove i serije

YouTube nudi velik izbor filmova koje je moguće pogledati u cijelosti, besplatno ili uz plaćanje, uključujući i nemali broj nastalih u Hrvatskoj i na području bivše Jugoslavije. No, ponekad ćete naići na naslove koje želite pogledati, a video i popratni tekst će vas uputiti na poveznice na web odredišta na kojima to navodno možete učiniti besplatno.

Ne nasjedajte. Gotovo je sigurno riječ o web odredištima iza kojih su ljudi koji nemaju dobre namjere prema vama, vašoj privatnosti i novčaniku.


2) Ne preuzimajte ništa s web odredišta za koja niste sigurni kako im možete vjerovati

Može se dogoditi da pokupite malver negdje drugdje, a da bude iskorišten na YouTubeu. Primjer za to je Tubrosa.

Strogo gledano, Tubrosa nije malver kojeg možete pokupiti s YouTubea. Kakve ima veze s Googleovim video servisom onda? Pa, ako zarazi vaše računalo (obično putem spam maila), ono će početi 'gledati' video zapise na YouTubeu i tako im dizati gledanost (posljedično i prihode njihovim autorima), a da vi nećete ništa znati o tome. YouTube pokušava uhvatiti takve prevarante, ali to nije tako jednostavno.

3) Naučite kako funkcionira phishing

Budite sumnjičavi i oprezni kad god netko pokušava dobiti osjetljive podatke i informacije, poput korisničkih imena, lozinki, brojeve kreditnih kartica i slično. Čak i kad se predstavlja kao institucija ili organizacija kojoj bi trebali vjerovati, provjerite dva puta prije no što im išta date. Najbolje bi bilo kad ne bi davali nikakve podatke online.

4) Redovno nadograđujte zaštitu protiv malvera

Prošlog listopada Trend Micro je upozorio na oglase na YouTubeu koji su sadržavali malver i preusmjeravali korisnike na zlonamjerna web odredišta. Ciljali su na one sa zastarjelom verzijom Microsoftovog web preglednika Internet Explorer.

Stoga redovno nadograđujte antimalver softver i koristite najnovija izdanja web preglednika i drugih ključnih aplikacija.

Više:Make Use Of