TEHNO SAVJET

Što kada vam Windowsi 10 postanu spori? Evo rješenja

11.07.2016 u 07:05

Bionic
Reading

Ukoliko iz bilo kojeg razloga (bloatware, usporavanje u radu i sl.) Windows 10 računalo treba 'osvježiti' ili 'resetirati' sustav bez gubitka podataka, sve to je moguće na 'desetki' s već uključenim mogućnostima i bez potrebe za neslužbenim alatima

Reset this PC opcija na Windows 10 je vrlo slična onom što je Microsoft uveo s Windows 8.x, a služi reinstalaciji OS-a uz korisnikov odabir želi li sačuvati podatke ili ih brisati. Ona je ponekad nužna da bi neki teži softverski problem (poput neobičnog konflikta upravljačkih programa koji se više ne daju ispraviti uobičajenim metodama) oduzeo što manje dodatnog vremena. Za resetiranje je dovoljno pritisnuti Windows+I na tipkovnici te odabrati Update & security i odjeljak Recovery. Pod Reset this PC valja potom valja pritisnuti tipku 'Get started'.

Refresh Windows je pak nešto drugačijeg karaktera. Microsoft je za Windows 10 Insider Preview otkrio poseban alat koji služi instaliranju potpuno čistog izdanja Windows 10 OS-a (dakle, bez bloatwarea kojeg se može naći na računalima brojnih brandova), uz uklanjanje svih programa i postavki. Ipak, korisnik može odabrati čuvanje vlastitih datoteka ili potpuno brisanje. Osvježavanje traži kakvih 3GB slobodnog prostora i vezu na internet...i ranije spomenuti Insider Preview build OS-a. Ovo znači da će obični korisnici opciju moći iskoristiti tek s velikom nadogradnjom sustava koja stiže 2. kolovoza


Entuzijasti će se za držati 'stare metode' - svježe (re)instalacije Windows 10 s odgovarajućeg medija. Ipak, za razliku od ranije spomenute dvije opcije, entuzijasti će morati računati s time da će sustav odmah po povezivanju na internet početi skidati brdo i brdo nadogradnji, što će pak opet stvoriti određeno 'smeće' u direktorijima i s vremenom opet usporiti računalo.

Kako sve ranije spomenute opcije uklanjaju aplikacije i korisničke postavke, oni koji to žele sačuvati mogu redovito raditi tzv. Restore Points. Dovoljno je u Start izbornik otipkati 'Create a restore point' i vidjeti detalje u tabu System Protection. Tamo treba odabrati glavni disk sustava i aktivirati opciju 'Turn on System Protection'. Savjetuje se da korisnik prvu polazišnu točku ovog svojevrsnog backupa napravi sam (System Protection, tipka Create u dnu prozora.

Više o temi - MakeUseOf