NAGODIO SE

Haker koji je napao Jennifer Lawrence priznao krivnju

05.07.2016 u 08:31

Bionic
Reading

Žitelj američke savezne države Illinois, optužen za provaljivanje korisničke račune niza poznatih i slavnih osoba pri Gmailu i Appleovu iCloudu, očitovao se krivim za hakiranje

Edward Majerczyk, haker star 28 godina, drugi je osumnjičeni u saveznoj istragi curenja golišavih fotografija nekoliko holivudskih glumica, uključujući oskarovku Jennifer Lawrence, u rujnu 2014. godine.

Prema sporazumu o nagodbi kojeg je potpisao, priznao je kako je ilegalno upao u korisničke račune na Appleovu iCloudu i Gmailu više od 300 osoba koristeći e-mail phishing kako bi se dokopao njihovih korisničkih imena i lozinki.

Tako je došao do punih sigurnosnih kopija (backupova) brojnih osoba na iCloudu, među kojima je bilo barem 30 poznatih i slavnih, u kojima je bilo osjetljivih i privatnih fotografija i video zapisa.

Nagodba predviđa kako će Majerczyk, stanovnik Chicaga, službeno priznati krivnju pred američkim okružnim sudom u Illinoisu. Može dobiti do pet godina zatvora.


U ožujku ove godine 36-godišnji Ryan Collins također je priznao krivnju za isto nedjelo, u sklopu iste istrage. U oba slučaja savezne vlasti nisu našle dokaze koji bi optužene povezivali s puštanjem fotografija u javnost.

Istraga je pokrenuta nakon što su se Lawrence i druge poznate i slavne osobe (uključujući glumice Kirsten Dunst i Gabrielle Union, kao i model Kate Upton) u intervjuima požalile zbog toga što su se njihove privatne fotografije našle u javnosti.

Jedan je Amerikanac s Floride 2012. osuđen na deset godina zatvora zbog hakiranja u e-poštu Scarlett Johansson, Mile Kunis i Christine Aguilere kako bi u javnost pustio privatne informacije i eksplicitne fotografije.

U svibnju ove godine muškarac s Bahama je u New Yorku priznao hakiranje e-pošte poznatih i slavnih. Htio je ukrasti još neobjavljene filmove i televizijske scenarije. A jedan je Filipinac optužen prošlog mjeseca u New Jerseyu za pripremanje hakiranja kojim bi ukrao podatke o bankovnim računima i kreditnim karticama poznatih i slavnih.

Više:Venture Beat