FOKUS - WINDOWS(I)

Dell se ostavlja Androida na tabletima

02.07.2016 u 09:48

Bionic
Reading

Dell je objavio kako ne samo prekida proizvodnju i razvoj Android tableta, već i da će obustaviti nadogradnje tog operativnog sustava za svoje uređaje. Svoju budućnost Dell vidi u tzv. hibridnim računalima za Windows platformu, tj. 2-u-1 prijenosnicima koji mogu služiti i kao tablet računala

Kao osnovni razlog za ovakvu odluku Dell navodi pad prodaje uobičajenih tablet rješenja te činjenicu da 2-u-1 uređaji dobivaju na popularnosti. Dell će, naravno, nastaviti s podrškom postojećih Android uređaja te poštovati garancije, no bez nadogradnji OS-a.

Iako se nekoliko godina medijima razbacivalo terminom 'post-PC' u kojem svijet jednostavnih tablet računala dominira, tržište je postalo zasićeno, a za poslovne potrebe oni su ipak nedostatni dovoljnom broju korisnika da nastane pad prodaje. Dell tako navodi kako su tableti zabilježili pad od 21,1 posto u prošlom kvartalu (prema podacima IDC-a), a drastičnim padom prodaje već niz kvartala može se pohvaliti i Apple iPad - uređaj za kojeg je praktički i skrojen termin 'post-PC'.


Analitičari (posebno Gartner i IDC) su stoga s vremenom okrenuli ploču i smatraju da je pak budućnost u hibridnim računalima, koja donose snagu i mogućnosti punokrvnih PC-ja u hibridnim paketima koji mogu biti i tablet računala (ili obrnuto, dodavanjem tipkovnice na zaslon koji samostalno služi kao tablet). Prema Gartneru tek 17 posto potrošača na zrelim tržištima planira kupiti novi uobičajeni tablet u sljedećih godinu dana.

Dell navodi kako se potrošači okreću 2-u-1 uređajima iz više razloga. Produktivnost je na prvom mjestu, s filozofijom da bi ovi hibridni uređaji prvo trebali biti prijenosnici, a tek onda tablet računala. Sljedeće spomenuto na listi je fleksibilnost, a slijede vrijednost, sigurnost, upravljivost i podrška. Za sve ove kategorije Dell u svojoj ponudi ima rješenje te su se stoga odlučili i dalje razvijati računala na Windows OS-u. Zaključak ovog proizvođača je sljedeći:

Kada tablet nije dovoljan za rad - što onda jest?

Prošlo je desetljeće otkako je iPad ugledao svjetlo dana - uređaj za kojeg su prognozirali da će potpuno proždrijeti PC tržište. Ne samo da su osobna računala ostala preferirani uređaji za odrađivanje posla, već se i vraćaju na stari put rasta. Prema Gartnerovom istraživanju, 50 posto potrošača je najavilo kako planira kupiti osobno računalo u sljedećih 12 mjeseci (...) Idemo biti otvoreni - tableti jednostavno ne mogu biti usporedivi sa snagom PC-ja, njihovom fleksibilnosti i mogućnosti stvaranja maksimalne produktivnosti za one koji misli pretaču u opipljive rezultate.