ZNANSTVENICI ZBUNJENI

Znate li što vam vaša biljka pokušava reći? Poslušajte

30.06.2016 u 15:58

Bionic
Reading

Mogu li biljke na neki način čuti okolne zvukove i reagirati na njih? Proizvode li zvukove koje ljudsko uho ne može čuti? Na koji način uopće komuniciraju s okolinom? Ova i još mnoga pitanja već neko vrijeme misterij su biolozima i znanstvenicima, no izgleda da su korak bliže tome da razumiju biljke u ovom segmentu

Biolozi već neko vrijeme mjere električne impulse kod biljaka, pogotovo u situacijama kada budu oštećene i slično. Saznali su da biljke proizvode određene električne signale u datim situacijama, no nisu uspjeli prevesti njihovo značenje. ‘Kada i zašto biljke koriste električne signale te kakva je njihova uloga u komunikaciji biljaka još nam je nepoznanica’, izjavio je Gerhard Obermeyer, biofizičar koji proučava život biljaka na Sveučilištu Salzburg u Austriji.

Inovator Nigel Wallbridge odlučio je pomoći razriješiti ovu misteriju. Osmislio je gadget naziva PhytlSigns koji električne impulse biljaka pretvara u zvuk.

Ideja mu je napraviti sustav koji prati električne aktivnosti biljaka kako bi ih mogli bolje razumjeti. Njegov uređaj sastoji se od dvije elektrode, od kojih se jedna ostavlja u zemlju tegle u kojoj se biljka nalazi, a druga na list ili stabljiku biljke te zvučnika koji električne impulse pretvara u konkretne zvukove.

Poslušajte kako zvuče električni impulsi biljaka.

Tajni zvukovi biljaka

Rad gadgeta PhytlSigns odlučio je provjeriti Edward Farmer, biolog sa Sveučilišta Lausanne u Švicarskoj koji je rezultate gadgeta usporedio sa svojim mjerenjima te zaključio da se podudaraju.

Biofizičar Obermeyer ipak nije impresioniran rezultatima uređaja PhytlSigns te smatra da elektrode love ili električne impulse okoline ili one biljaka, no bez nekih algoritama koji bi dobivene podatke preveli ne možemo reći da biljke ovako komuniciraju.

Nigel Wallbridge odlučan je u svom naumu te je za potrebe razvoja gadgeta PhytlSigns podigao kampanju na Kickstarteru i nada se da će prikupiti 76.000 dolara, koliko mu je potrebno za dodatni razvoj samog sustava.

Više detalja na stranicama New Scientista