RECENZIJA

Isprobali smo luksuznu Logitechovu tipkovnicu G810

06.07.2016 u 09:40

Bionic
Reading

Nakon neminovnog povratka mojoj još živoj tipkovnici Logitech illuminated i ponovnog navikavanja na njenu staru tehnologiju, samo je bilo pitanje vremena kada ću ponovno biti razmažen tipkovnicom cjenovnog razreda iznad tisuću kuna

Trik kod G810 Orion Spectruma, bojim se priznati, jest to da je ona možda i vrijedna te investicije. Da, pretpostavljam da u očima prosječnog korisnika osobnog računala tipkovnica ne bi smjela prelaziti cijenu od tristotinjak kuna, no zahvaljujući novijim tehnologijama i luksuznim (da, luksuznim) dizajnerskim rješenjima, ta ljestvica već dulje vrijeme seže prema gore.

Logitech G810 stoji tik do njezinog flagship rođaka G910 i nešto kompaktnijeg G410 te dio njihovih rješenja nastoji ponuditi puno široj publici. Ovo je rezultiralo odstranjivanjem nekih opcija poput posvećenih makro tipki i sustava za registraciju signala više od 27 odjednom stisnutih gumba. Da, znam... ovo zvuči doista strašno, no gledajte na to ovako - ako ste tip igrača koji ne koristi lice za tipkanje i kojemu makro skraćenice ne znače sve na svijetu, spomenuti zaostaci će vam nedostajati kao žabi bicikl.


G810 u svojoj robusnoj minimalističkoj formi krije nekoliko stvari koje su napravljene taman kako spada. Za početak, tu su tipke koje koriste specijalni prekidač Romer-G koji, da previše ne ulazim u detalje, doista ima drukčiji osjećaj od mnogih drugih mehaničkih prekidača. Prva stvar koju ćete registrirati je zapravo koliko malo trebate stisnuti slovo da bi ga tipkovnica prepoznala. Ovo je fenomenalna stvar za sve kojima ide na živce stiskanje tipki do dna, makar upozoravam - na tipkanje ćete morati prigovoriti.

Kao netko kome rad tipkovnicom obilježava većinu dana moram priznati kako ideja duboke tipke koja prepoznaje pritisak nakon svega trećine dodira nije bila laka za provariti. Ovo je vrijedilo i za regularno tipkanje i za nabijanje po Q, W, E, R i T u videoigrama. Ne kažem kako ovdje gledam nešto što bi osudio, već radije opisao kao drukčije. Da previše ne duljim reći ću kako se uz malo truda na prekidač Romer-G moguće priviknuti nakon par sati korištenja.

A što je s glasnoćom? Pa općenito je poznato da mehaničke tipkovnice u pravilu znaju biti dosta bučne. G810, premda ne glasna kao najglasnije tipkovnice u klasi - i dalje nije baš pretjerano diskretna. Ona na udaljenosti od oko pola metra odjekuje sa oko šezdeset dok uz samu tipkovnicu očekujte miozvuke glasnoće preko sedamdeset decibela. Nepotrebno je stoga zaključiti kako će psi, mačke i penzioneri tijekom žešćih gejmerskih okršaja početi režati na vas ili jednostavno - bježati iz sobe.

Što se pozadinskog osvjetljenja tiče, G810 krase LED-ice od šesnaest milijuna boja koje je moguće programirati putem Logitecheva softvera za periferije. Procedura je relativno jednostavna, te korisniku daje opciju za čuvanje raznih kombinacija boja i efekata. Makar raznobojne tipke ne pomažu tijekom igranja, moram priznati da izgledaju prilično cool kada ugasite svjetlo i pustite tipkovnicu da diše. Također, ako imate i Logitechov miš opremljen LED-icama, moguće ga je sinkronizirati u jedinstvenu kolor-shemu. Psihodelično!

G810 je moguće nagnuti za četiri i osam stupnjeva zahvaljujući zanimljivom podešavanju nožica, što je zgodna, dobrodošla ali i ne pretjerano nužna opcija. Jedno tehnološko rješenje koje me je doista oduševilo medijske su tipke koje umjesto plusa i minusa korištenih za podešavanje glasnoće koriste mali valjak. Premda možda ne zvuči kako bogzna kakva ideja, ovakvo poštimavanje zvuka u praksi je nevjerojatno prirodno i, usudim se reći, kul.

Jedini pravi razlog zbog kojeg ovu tipkovnicu ne bih preporučio ama baš svakom je cijena. G810, premda je jeftiniji od G910, i dalje je skup k'o sam vrag. Da, radi se o doista izvrsnoj tipkovnici koja bi se, da je u cjenovnom razredu od oko osamsto kuna prodala do zadnjeg komada. Ovako nisam baš siguran da će svatko moći za nju iskeširati predloženi iznos od 1.399 krznenih životinjica.

Upravo zbog toga, G810 mogu pohvaliti kao izvrstan proizvod koji ne pretjeruje u opcijama, a nudi fantastično iskustvo korištenja. Ako ovu tipkovnicu uspijete pronaći na akciji ili popustu, obavezno ju kupite. Ako vam, u drugu ruku, cijena nije problem, toplo vam je preporučujem kao vjerojatno najbolju tipkovnicu u njenom cjenovnom razredu.

Logitech G810

tipkovnica Logitech G810 Orion Spectrum

proizvođač: Logitech
priključak: USB
platforme: Windows 10, Windows 7, Windows Vista
membrane: mehaničke, Romer-G
osvjetljenje: da, 16,8 milijuna boja LED
glasnoća: 60 db
dimenzije: 480 milimetara puta 350 milimetara puta 230 milimetara
cijena: 1.399 kn (Instar

Plus:
- izvrsne membrane
- prekrasno i lako podesivo pozadinsko osvjetljenje
- medijske tipke
- dizajn i kompaktnost

Minus:
- cijena
- cijena
- cijena