SRETAN ROĐENDAN

Znate li ove zanimljivosti o legendarnom računalu Apple-1?

29.06.2016 u 14:47

Bionic
Reading

Na današnji dan prije 41 godinu Steve Wozniak testirao je prototip koji će postati računalo Apple-1. Evo deset zanimljivih činjenica o stroju koji je ušao u povijest

1) Wozniak je prvi prototip računala Apple-1 napravio temeljem Motorolinog procesora 6800 koji je koštao 175 dolara. Kad je tim bivših Motorolinih inženjera ponudio procesor MOS 6502 po cijeni od 25 dolara, Wozniak je prilagodio sustav jeftinijem čipu kako bi Apple-1 bio dostupniji.

2) Radni takt procesora bio je tek 1,023 MHz, RAM kapaciteta četiri KB bilo je moguće proširiti do osam ili 48 KB. Dodatno sučelje za kazete omogućavalo je pohranjivanje programskih podataka. To je bila preteča floppy diska.

3) Apple-1 sastojao se od jedne matične ploče s oko 60 čipova, u potpunosti sastavljene. U to vrijeme računala nisu isporučivana sastavljena i sastojala su se više od više sklopovskih pločica.

4) Iako je dolazio s prethodno sastavljenom matičnom pločom, to je bilo sve. Vlasnici su morali napraviti vlastito kućište.


5) Wozniak je u matičnu ploču ugradio podršku za CRT televizore - novitet u to vrijeme - kao i podršku za tipkovnicu i izvor napajanja. Sve su to kupci morali nabavljati sami dodatno.

6) Wozniak je dizajn za Apple-1 ponudio svom tadašnjem poslodavcu, tvrtci Hewlett-Packard, ni manje ni više nego pet puta. Svih pet puta dobio je odbijenicu.

7) Za Apple-1 je 1977. izdana igra u svijetu Zvjezdanih staza. Prodavana je na kazetama za pet dolara.

8) Steve Jobs bio je taj koji je nagovorio Wozniaka da pokuša prodavati svoje računalo. Wozniak ih je vlstoručno sastavio 200 i prodao sve osim 25 komada.

9) Veleprodajna cijena Applea-1 bila je 500 dolara, maloprodajna 666.66. Zašto? Pa, Wozniaku su se sviđali brojevi koji se ponavljaju. Kad su dogovorili veleprodajnu cijenu, dodali su trećinu i zaokružili na 666.66. Wozniak dan-danas tvrdi kako nisu znali za religijske konotacije koje u kršćanstvu ima broj 666. Najveća cijena koju je Apple-1 postigao bila je 905 tisuća dolara, za koliko je funkcionalan stroj prodan na aukciji 2014.

10) Od lipnja 2015. preostalo je samo 66 primjeraka računala Apple-1, po podacima iz registra online Apple-1. Wozniak je bio jedini u Appleu osposobljen za tehničku podršku za to računalo, pa su korisnike poticali na prijelaz na Apple II, a veliki broj izvornih Applea-1 bio je uništen.

Više:CNET