YUNEEC TYPHOON H

Ova genijalna bespilotna letjelica sama odlučuje gdje će se kretati

29.06.2016 u 12:42

Bionic
Reading

Intel priopćava kako je na tržište stigla prva bespilotna letjelica s Intel RealSense tehnologijom, Yuneec Typhoon H. Zahvaljujući ovoj integriranoj tehnologiji koja se počela pojavljivati na računalima i mobilnim uređajima za identifikaciju i 'dubinsko snimanje', letjelica Typhoon H može zaobilaziti prepreke i autonomno se kretati bez potrebe za intervencijom korisnika

Prvi primjerci (iz prednarudžbi) stići će u ruke korisnika u roku od mjesec dana, a letjelica će stići s tvornički instaliranom Intel RealSense R200 kamericom te procesorom Intel Atom, upravljačem ST16, dodatnim upravljačem Wizard za dva rukovoditelja, dvije baterije i dodatnim propelerima. Cijeli ovaj paket stići će u posebnoj naprtnjači, navodi Intel.

Intelova RealSense kamerica potpuno je integrirana u firmware letjelice, tako da je ona u stanju brzo zaobilaziti prepreke koje kamerica 'osjeti'.


Taj Intelov sustav spajanjem specijaliziranih kamera i senzora kartira i upoznaje svoje okruženje u tri dimenzije – prepoznaje prepreku, planira alternativni pravac te prepreku sigurno zaobilazi. Riječ je o iznimnom napretku u odnosu na ultrazvučno sprječavanje sudara, kojim se Typhoon H zaustavlja pred preprekama, no koje ne omogućuje modeliranje okruženja ni inteligentno zaobilaženje prepreka. Modul nudi i nove senzore usmjerene prema dolje, kojima se poboljšava stabilnost te se i uz loš prijam GPS signala omogućuje let u zatvorenim prostorima ili pak na otvorenom, blizu tla.