NEMA SVRHE

Uzalud lijepiš mikrofon, Zuckerberže!

28.06.2016 u 07:21

Bionic
Reading

Svi vi koji poput šefa Facebooka mislite kako ćete bolje zaštititi privatnost ako zalijepite mikrofon na računalu, razmislite još jednom

Nedavno je Mark Zuckerberg objavio fotografiju na kojoj smo imali prilike vidjeti njegovo računalo u pozadini. Otkrila nam je kako je suosnivač i šef najveće društvene mreže svijeta paranoi... ovaj, iznimno oprezan. Zalijepio je traku ne samo preko web kamere, već i mikrofona također.

Ima li to ikakvog učinka? U Mashableu su odlučili isprobati. Tko zna - možda Zuckerberg zna nešto što nam svima promiče? Upotrijebili su različite vrste samoljepive vrpce, ali bez učinka. Nije pomoglo ni kad su mikrofon prelijepili dva puta.

Pokrivanje kamere prilično je učinkovit način onemogućavanja hakera u korištenju vaše web kamere. Za mikrofon ipak trebate biti ponešto kreativniji. Na primjer, tako što ćete utaknuti stare slušalice s mikrofonom u računalo i potom odrezati slušalicu s mikrofonom (obično desnu) malo ispod mikrofona.


Kako to funkcionira? Kad uštekate slušalice s ugrađenim mikrofonom vaše računalo automatski mijenja svoju početnu postavku za audio ulaz s internog mikrofona na novi vianjski. Kad odrežete mikrofon računalo se ne vraća na interni mikrofon i ne može primati zvuk iz mikrofona kojeg ste, je l' te, kirurški odstranili.

Haker može ponovno aktivirati početnu postavku, ali samo ako je već preuzeo kontrolu nad vašim računalom. Ukoliko je stigao toliko daleko, ionako ste u problemima.

Više:Mashable