SNAŠLI SE SAMI

Kinezi više ne trebaju Amerikance za superračunala

25.06.2016 u 10:12

Bionic
Reading

Kina je predstavila svoje najnovije superračunalo Sunway TaihuLight, monolitan sustav s 10,65 milijuna računalnih jezgri sastavljen u potpunosti od kineskih mikroprocesora

Američka vlada prošle je godine uskratila Kini pristup Intelovim najbržim mikroprocesorima. Kinezi sad u svom Nacionalnom superračunalnom centru imaju vlastiti sustav na operativnom sustavu Sunway Raise, temeljenom na Linuxu, s kojim se niti jedan američki ne može mjeriti po performansama, a koji su sami izradili.

Teoretski vršni rezultat koji može postići je 124,5 petaflopsa, prema podacima koje navodi Top 500 supercomputers. Prvo je računalo koje je nadmašilo 100 petaflopsa. TaihuLight vrti aplikacije vezane za naprednu proizvodnju, modele zemaljskih sustava, big data i drugo.


Kina se sve donedavno u gradnji svojih superračunala snažno oslanjala na američke procesore. Dosad najbrže superračunalo Tiahne-2, s vršnom izvedbom od 54,9 petaflopsa, koristi Intelove procesore Xeon.

Sjedinjene Države uvele su zabranu na korištenje američke procesorske tehnologije u Kini tvrdeći kako Kinezi superračunala koriste za nuklearna testiranja. To Kineze nije spriječilo da ih preteknu i izbiju na čelo kao nacija s najmoćnijim superračunalima na svijetu, ali i s najvećim brojem superračunala među prvih 500.

I Europljani nastoje smanjiti ovisnost o američkoj tehnologiji, oslanjajući se na procesore ARM u izradi superračunala.