PRITISAK RASTE

Zašto je Kina zabranila prodaju iPhonea?

20.06.2016 u 14:47

Bionic
Reading

Vlasti u Pekingu nastavljaju pritiskati Apple. Općinski sud zabranio je prodaju iPhonea 6 i 6 Plus u glavnom gradu najmnogoljudnije zemlje svijeta

Sudska zabrana, objavljena krajem prošlog tjedna, temelji se na navodnom kršenju patentnih prava vezanih uz vanjski izgled pametnih telefona. Suspendirana je zbog žalbe. No, kakvu god konačnu presudu sud donio, čini se izvjesnim kako je div iz Cupertina postao omiljenom metom kineskih vlasti.

Tko se to usudio tužiti Apple? Malo poznata tvrtka Shenzhen Baili koja, kako pišu mediji, nema čak ni vlastito web odredište, ali se pojavljuje uz startup Digione, koji se bavi razvojem pametnih telefona. Najveći investitor u taj startup je kineski internetski div Baidu, a osnivač Digionea Robin Li je izaslanik u političko-savjetodavnom tijelu vlasti.

Appleovi problemi sa Shenzen Bailijem počeli su prošle godine kada nisu uspjeli dokinuti patent kojeg su kineski regulatori dodijelili startupu za vanjski dizajn njihovog modela smartfona 100C. Pogađate, nalik je iPhoneu 6.


Odluka je u skladu s kineskim zakonima koji nisu skloni davati prednost multinacionalnim kompanijama. Nedavno je tako pekinški sud presudio kako kineska tvrtka može koristiti naziv 'iPhone' na svojim novčanicima i torbicama, a Apple je prije četiri godine platio 60 milijuna dolara proizvođaču uređaja Proview za nagodbu u sporu oko zaštitnog znaka iPad, na koji je ta tvrtka navodno imala prava još od 2000. godine.

Prije tri godine kineski državni mediji označili su Apple kao jednu od osam američkih tehnoloških tvrtki koje su infiltrirale Kinu bez problema. Apple je također morao zatvoriti kineske ogranke svojih servisa iTunes Movies i iBooks u travnju ove godine, samo sedam mjeseci nakon što su pokrenuti.

Kinezima vjerojatno ne sjeda dobro Appleova politika ograđenog vrta jer je zbog nje teže kontrolirati sadržaj dostupan kineskim građanima. Jabučari su pristali provoditi ograničenja koja nameću kineske vlasti za aplikacije dostupne kineskim građanima, no zasad nisu još pristali podijeliti svoj izvorni kod i enkripciju s komunističkim vlastima.

Appleov šef Tim Cook najavio je milijardu dolara ulaganja u Uberovog konkurenta, tvrtku Didi Chuxing. Čini se kako to nije bilo dovoljno kako bi se zadovoljili apetiti kineskih vlasti.

Apple je tijekom drugog tromjesječa zabilježio pad prodaje od 26 posto u Kini, Hong Kongu i Tajvanu, što je činilo više od pola prvog tromjesečnog pada njihovih prihoda u više od deset godina. Investitor Carl Icahn prodao je u travnju svoj cijeli udio u Appleu, vrijedan oko pet milijardi dolara, jer je zabrinut kako će toj tvrtci postati vrlo teško prodavati u Kini.