RECENZIJA

Isprobali smo Zenfone Max, smartfon s opako snažnom baterijom

21.06.2016 u 06:58

Bionic
Reading

Korisnici koji kupuju smartfone i traže modele s ekranima dijagonale od oko pet i pol inča, dosta često prvo bacaju pogled na Appleove i Samsungove perjanice, vide što im se sviđa i onda odskrolaju do cijene. Tu često šoping prestaje ili se gledaju jeftiniji uređaji

Na sveopću radost onih koji su zapali u dublju depresiju gledajući sulude cijene 'fensi' modela, tu je i iznenađujuće široka ponuda uređaja srednje klase koji, unatoč nazivu, ne spadaju u kategoriju smeća s priljepljenim ekranom. Da, pogodili ste – Zenfone Max spada u srednju cjenovnu kategoriju mobilnih uređaja koji unatoč cijeni izgledaju i funkcioniraju dovoljno dobro da zadovolje korisnika prosječnih zahtjeva.

Što mislim pod time? Pa, za početak – bitna stvar koju velik broj vlasnika budućih telefona traži je izdržljiva baterija. Zenfone Max pod poklopcem ima Li-Po bateriju od 'skromnih' 5000 mAh. Usporedbe radi, iPhone 6 ima bateriju od oko 2900 mAh koja uz prosječno čačkanje po igrama i pokoji selfić preživi oko jedan i pol dan između dva punjenja. Zenfone bez kompleksa nadmašuje ovaj životni vijek s prosječno tri radna dana prije neminovnog spajanja na punjač. Naravno, ako ste korisnik koji cijelo vrijeme igra videoigre ili ne može izdržati a da na Instagram ne uploada sliku svakog prokletog obroka koji je od jutra pojeo/la, očekujte dramatični pad radnih sati, no hej – takvo što i možemo očekivati.

Kad smo već kod stvari pod poklopcem, recimo kako ovdje gledamo na dual SIM smartfon, što znači da u njemu možete pohraniti do dva različita telefonska broja (s pripadajućim imenicima, porukama itd). Još jedna dobrodošla opcija je umetanje vlastite mikro-SD kartice kapaciteta do 128 GB, što nije loše ako vam ugrađenih 16 GB zapremine jednostavno nije dosta.

Uređaj pogoni Qualcommov četverojezgreni MSM8916 ARM Cortex A53 procesor (Snapdragon) s 2GB LPDDR3 RAM-a. Zenfone Max ima IPS ekran sa 16 milijuna boja zaštićen Gorilla Glassom 4. Ponosi se razlučivošću od 720 puta 1280 piksela te usuđujem se reći, izgleda dosta lijepo i kontrastno.

Operativni sustav je, naravno, Android v5.0.1 (Lollipop), koji možemo nadograditi na v6.0.1 (Marshmallow). Konačno – tu je brzina. Zenfone Max napravljen je da veliku većinu novog softvera tjera s relativno malom količinom zastajkivanja. Najbolji dokaz relativne stabilnosti su još jednom videoigre. Iako, moram priznati kako je dijapazon naslova na koje rado trošim vrijeme uglavnom sveden na dvije igre, za namjene ove recenzije jedna je poslužila sasvim dobro. Blizzardov Hearthstone na Zenfoneu Max radi s minimalnom količinom trzaja, iako moram priznati da uz njegovu asistenciju gore spomenuta superbaterija relativno brzo počne gubiti postotke. Ovo je, ponavljam, zato što se radi o relativno zahtjevnoj aplikaciji pa molim da to uzmete u obzir.

Zenfone dolazi s glavnom kamerom od 13 megapiksela, f/2.0, laserskim autofokusom, dual-LED flashem, omogućuje geo tagiranje, fokusiranje dodirom, prepoznaje vaše prekrasno lice, koristi panoramu te može snimati HDR. Frontalna kamerica, takozvana selfuša, nešto je sramežljivija po tehničkim specifikacijama te ima razlučivost od samo pet megapiksela.

Mobitel dolazi u crnoj i bijeloj varijanti, kombinira plastiku i aluminij, te zahvaljujući krmači od baterije ostavlja solidan osjećaj kada ga držite u ruci. Ovo napominjem zato što velik broj konkurentnih telefona zbog lakoće ostavlja 'jeftin dojam'.

Sve u svemu, za 1800 kuna koliko ovaj telefon košta u slobodnoj prodaji (kod Instara koji su nam uvalili primjerak za recenziju možete ga ubosti za dvadesetak kuna manje), teško možete dobiti nešto posebno bolje. Da, radi se o telefonu koji nije napravljen od najboljih materijala, rezolucija mu nije retina ili 4k, ali gledajmo realno – za taj novac ni ne možete očekivati nešto posebno bolje.

Tim rečeno, Zenfone Max je sve osim lošeg telefona. Radi se o lijepom dual-sim smartfonu koji će garantirano zadovoljiti svakog osrednje zahtjevnog korisnika kojemu treba smartfon s izvrsnom baterijom, relativno podnošljivom težinom i ekranom koji je velik, kontrastan i pregledan. Samo vas molim da se suzdržite od igranja Hearthstonea kad znate da do punjača nećete doći još četiri-pet sati. Ta igra će Zenfone isprazniti brže nego što Zagorac isprazni demižonku.

Zenfone Max trailer

ime: Zenfone Max
proizvođač: Asus
procesor: 64bit Qualcomm Quad-core MSM8916 ARM Cortex A53
memorija: 2GB
zapremnina: 8GB + 16GB proširivo do 128 GB
dijagonala ekrana: 5.5 inča
ekran: IPS Corning Gorilla 4 glass, 1280x720 HD
baterija: 5000 mAH (zamjenjiva)
materijali: plastika i aluminij (većinom plastika)
ustupio: Instar
cijena: 1788 kn

plus:
- baterija,
- solidna kvaliteta za osrednju cijenu,
- zadovoljavajuća makar ne pretjerano velika brzina.

minus:
- plastična konstrukcija,
- ekran bi mogao biti veće razlučivosti.