DUGO JE TREBALO

WWDC 2016: Apple se napokon otvara svijetu

14.06.2016 u 10:41

Bionic
Reading

Ovogodišnje izdanje Appleove konferencije namijenjene razvojnim programerima donijelo je puno malih pomaka na više područja

Softver je bio u središtu pozornosti WWDC-a 2016. Glavna predavanja ostavila su dojam kako se Apple napokon prestaje biti do grla zakopčana tvrtka kad su vanjski razvojni programeri u pitanju. Dobili su pristup ključnim aplikacijama, i to u trenutku u kojem Apple nastoji maksimalno integrirati iskustvo korištenja na svim svojim uređajima.

Siri, koja sad odgovara na više od dvije milijarde upita dnevno, otvorena je razvojnim programerima, što znači kako ćete ju moći zamoliti za slanje poruke putem WeChata, upotrijebiti za naručivanje Ubera, koristiti za pretraživanje fotografija na Pinterestu i pokrenuti aplikacije za vježbanje. Bit će dostupna na svim Appleovim uređajima.

Zbogom OS X, dobro došao macOS. Nagađanja su bila točna. Appleov operativni sustav dobio je novo ime, a u ovom izdanju zvat će ga još i Sierra. Javna beta bit će dostupna od srpnja, dok finalnu inačicu možemo očekivati najesen.


Sierra će biti fokusirana na održavanje kontinuiteta između različitih uređaja. Predstavljena je, između ostalog, značajka Universal Clipboard koja omogućava kopiranje i lijepljenje (copy/paste) među više različitih Appleovih uređaja.

Moći ćete pohraniti svoj desktop s Maca u računalni oblak i pristupiti mu s drugog računala koristeći iCloud. Među nadogradnjama su i značajka koja prebacuje stare datoteke u cloud te mogućnost otključavanja Maca Apple Watchom.

Sierra će na desktop računala donijeti i Siri, pomoću koje ćete moći glasovno pretraživati datoteke i web, slati poruke i koristiti druge mogućnosti Appleove digitalne asistentice.

Sustav plaćanja Apple Pay bit će moguće koristiti pomoću Safarija. Ovjeravanje će biti obavljano putem TouchID-a, bilo pomoću mobitela il Apple Watcha, što će ukloniti potrebu za unosom podataka s kreditne kartice. Zasad će to biti dostupno korisnicima u Sjedinjenim Državama, Velikoj Britaniji, Kanadi, Australiji i Singapuru, da bi u idućoj rundi stiglo i u Švicarsku, Francusku i Hong Kong.

Operativni sustav za Apple Watch watch OS 3 trebao bi učitavati aplikacije sedam puta brže nego prethodno izdanje zahvaljujući tome što će ih pohranjivati u memoriji i osvježavati u pozadini. Navodno će i navigacija biti jednostavnija, a dugme sa strane možete koristiti kao 'dock' kako bi prelistavali aplikacije.

Pametni sat dobio je novi Control Center, mogućnost brzog aktiviranja zrakoplovnog ili ne smetaj načina rada (potez prstom po zaslonu prema gore), kao i tipkovnicu Scribble pomoću koje možete iscrtati poruku. Tu je i nova značajka SOS, koja automatski poziva službi 112 ukoliko dugme držite dugo pritisnutim te im šalje informacije o lokaciji. Funkcionira jedino ako je sat povezan s mobitelom ili wi-fijem.

Aplikacije Maps i Music za iOS su potpuno redizajnirane, s novim notifikacijama i proširenom ulogom za 3D Touch. Potonja je dobila pojednostavljenu navigaciju, u kojoj su zasebne rubrike za preuzetu glazbu i za nedavno dodane pjesme i albume. Složit će popis pjesama za izvedbu temeljem vašeg glazbenog ukusa, kao i ponuditi stihove pjesama.

Maps sad prikazuju više zemljovida kad otvorite aplikaciju. Moguće je naručiti prijevoz koristeći aplikaciju te ju platiti Apple Payom. Navigacija je pojednostavljena, a aplikacija je dobila i izdanje za CarPlay gdje će vam pokazati stanje u prometu i ponuditi alternativne rute te navigaciju.

Nova značajka aktivirat će zaključani zaslon kad podignete mobitel i prikazati redizajnirane obavijesti s kojima možete stupiti u interakciju pomoću 3D Toucha.

Apple News sad nudi više od dvije tisuće izdanja za više od 650 milijuna čitatelja mjesečno. Aplikacija je također redizajnirana, a napravit će nove rubrike temeljem onoga što čitate, ponuditi vam rubriku s urednički odabranim člancima i punu pretplatu na novine i časopise te isporučivati obavijesti na zaključani zaslon.

U iMessage su dodani veći emotikoni i prijedlozi kako pretvoriti određene ključne riječi u emotikone. Možete izravno dijeliti pjesme iz Musica i pisati poruke vlastoručno. Dodani su animirani efekti, poput balona i konfeta te nevidljiva tinta koja skriva poruke dok ne prijeđete prstom preko njih. Aplikacija je otvorena razvojnim programerima.


U Messages su dodane mogućnosti prijenosa uživo kad poželite podijeliti fotografiju, promjene veličine fonta i dodavanja kratkih animacija u poruke. Dolazi li poruka s poveznicom, dobit ćete brz pregled sadržaja na koji vodi link. Video zapisi automatski će se pokrenuti, a glazbu će biti moguće pokrenuti iz aplikacije.

Aplikacija Photos je nadogađena novim značajkama za lakšu preslagivanje i upravljanje albumima. Moguće je fotografije poslagati automatski po osobama koje su na njima pomoću prepoznavanja lica. Dodana je i značajka Memories, koja fotografije povezuje s događanjima i lokacijama. Možete napraviti i montažu uz glazbu, baš kao što je to dosad bilo moguće u Google Photos.

U iOS 10 dodana je mogućnost automatske transkripcije glasovne pošte u tekstualni oblik. Taj će operativni sustav od sad podržavati API-je koji vas mogu upozoriti na neželjene pozive. Koristite li VOIP, na zaključanom zaslonu vidjet ćete broj pozivatelja.

U manje od godinu dana tvOS je prikupio 1.300 video kanala i više od šest tisuća aplikacija, što će uskoro biti prošireno novim. Apple će od jeseni ponuditi novu aplikaciju za daljinsko upravljanje koju će biti moguće koristiti za glasovno upravljanje i igranje. Siri će moći pretraživati katalog sa 650 tisuća filmova i TV serija, kao i televizijski program uživo, po imenu i kategoriji. Pretraživat će i YouTube

Predstavljen je i jedinstveni sustav pomoću kojeg se možete ulogirati u sve mrežne aplikacije odjednom. Dobit ćete stranicu s prikazom svih kanala kojima imate pristup. Preuzmete li aplikaciju za kanal na mobitel, automatski će se pojaviti na tvOS-u.

Razvojni programeri su dobili dva seta alata: ReplayKit (za emitiranje igara uživo i pohranjivanje) i HomeKit (upravljanje pametnim kućanskim uređajima).

Tipkovnica QuickType će dobiti dubinsko učenje kojima raspolaže Siri kako bi što bolje predviđala što želite otipkati, kao i podršku za tipkanje na više jezika.

Nisu najavljena nova računala iz serije MacBook Pro, iOS još uvijek nema noćni način rada i multitasking na podijeljenom zaslonu. Možda ćemo ih vidjeti najesen, možda iduće godine, a možda nikad.