I TO BEZ NALOGA

FBI želi pristup svim pregledanim internetskim stranicama korisnika

09.06.2016 u 07:12

Bionic
Reading

Prema pisanju Washington Posta, Obamina administracija će nadopuniti zakon o nadzoru, kojim bi se FBI-ju omogućilo pristupanje povijesti pregledanih stranica korisnika i drugih elektroničkih podataka bez ikakvog naloga. Naravno, 'samo u slučajevima špijunaže i terorizma'...

Zanimljivo je da je slična stvar pokušana još prije šest godina, no nakon što su aktivisti, organizacije i tehnološki divovi osudili takav potez sve je pomalo utihnulo. Electronic Communications Privacy Act, prema FBI-jevom šefu Jamesu B. Comeyju, u sebi je krio 'tipfeler', koji je omogućio tehnološkim kompanijama odbijanje pružanja podataka koje bi tražio FBI. Kompanije i aktivisti pak smatraju da FBI sad s jasnom namjerom širi mogućnost svog djelovanja i naravno - krši privatnost građana.

Ne samo da bi FBI trebao dobiti pristup podacima koje stranice je posjetio korisnik, već i koliko vremena je proveo na svakoj od njih, meta podatke i drugo. Navodno postoje ograničenja - FBI ne može vidjeti sadržaj, poput teksta u e-mail poruci ili upite Google tražilici. Ovaj dio nije potpuno jasan, jer bi se morao zasebno filtrirati. Stvar je utoliko kompliciranija što se na temelju i ovih filtriranih podataka može izraditi potpuni profil korisnika - od njegove političke pozicije, vjere, intimnog života i sl.


Facebook, Foursquare, Google, Yahoo i organizacije poput American Civil Liberties Union, Amnesty International i Human Rights Watch potpisali su stoga otvoreno pismo u kojem se bore protiv problematičnih dopuna zakona koji bi omogućili ovakvo profiliranje praktički bilo koga.

U otvorenom pismu stoji da je FBI već zloupotrebljavao svoju moć te da bi proširenjem stvari samo postale gore.