SVAŠTA NEŠTO

Appleu odobrili 45 zanimljivih patenata, što nam to kompanija kuha?

19.06.2016 u 08:56

Bionic
Reading

Američki Ured za patente i zaštitne znakove odobrio je Appleu niz od 45 patenata. Među njima su oni vezani uz Touch ID, uređaje otporne na tekućine, Apple Watch...

Novi patenti pokrivaju izume i inovacije vezane uz sigurnu obradu podataka, točnije uz metode i uređaje za sigurnu primjenu vanjskih resursa na sustave za sigurno pribavljanje biometrijskih podataka, skupa s pohranom i obradom prikupljenih podataka te vrste.

U mnogim sustavima poduzimaju se mjere zaštite prikupljenih slikovnih biometrijskih podataka, kao i procesa usporedbe i analize, često pohranjenih i obrađivanih na posebnom hardveru. Često ta zaštita uključuje izoliranje prikupljanaj, pohrane i analize biometrijskih podataka od procesora i memorije hosta, zato što nisu dovoljno sigurni i osjetljivi su na napade računalnim virusima, hakiranje i slično.

Stoga se sustave otporne na takve napade i u kojima se usporedba i analiza odvijaju na specijaliziranom hardveru smatra sigurnim sustavima za obradu biometrijskih podataka.


Kako su podaci iz takvih sustava zaštićeni, smatra ih se provjerenim. Apple je patentirao rješenja za setove podataka koji to nisu. Djelo su izumitelja Alana Kramera, koji osim za jabučare radi i za Authentec, STMicroelectronics, Whirlpool, Bank of America...

Patent za Touch ID pokriva sigurnosna rješenja protiv prijevare, izmjena i virusa ugrađena u čip. Među friško odobrenim patentima je i rješenje za akustički uređaj otporan na tekućine, što ide u prilog nagađanjima kako će Apple uskoro napokon ponuditi potpuno vodootporne gadgete.

Divu iz Cupertina također je odobren i patent za dizajn digitalnih kioska, kao i rješenja za Apple Watch, EarPods i slušalice. Patent za Apple Watch daje naslutiti kako bi Appleov pametni sat mogao doživjeti značajne promjene zaslona, ali i dizajna općenito.