ISPROBALI SMO

SanDisk Connect Wireless izgleda kao USB stick, no on je puno više od toga

09.06.2016 u 10:10

Bionic
Reading

Zaboravite na klasične USB stickove i memorijske kartice - Connect Wireless je praktičan gadget koji je jednostavno upogoniti i lako koristiti za više različitih namjena, od prebacivanja i dijeljenja datoteka do streaminga videozapisa

SanDisk Connect Wireless izgledom se ne razlikuje puno od USB sticka s flash memorijom kakve inače koristite za prijenos podataka u džepu košulje ili hlača. Nešto je veći i malo luksuznijeg dizajna (iako ništa previše fensi) te ima dugme za uključivanje i isključivanje umjesto prekidača za zaključavanje.

Dugme je smješteno s desne strane. Sićušno je i pomalo nezgrapno za korištenje. Jasno mi je kako na gadgetu te veličine ni ne može biti ne znam koliko veliko, niti bi to bilo praktično jer bi se moglo samo uključivati tijekom transporta u džepu ili torbi. Ipak, bio bih sretniji s pristupačnijim rješenjem, poput recimo već spomenutog prekidača.

Na gornjoj strani sticka je LED indikator koji pokazuje trenutni status uređaja. Treperi li sporim ritmom bijelom bojom, to je znak da je uključen, dok brzo treptanje istom bojom indicira da je u tijeku prijenos podataka wi-fijem. Crvenim treptanjem upozorit će vas da je vrijeme za punjenje, a istu boju pokazuje i tijekom punjenja. Ukoliko se boje izmjenjuju, vrijeme je za nadogradnju softvera.


Prema SanDiskovim specifikacijama, Connect Wireless može podržavati povezivanje i streaming na do tri uređaja odjednom. Isprobao sam ga s dva mobitela (Lenovo Vibe Z2, Wiko Fever) i tablet računalom (Samsung Galaxy Tab 10.1). Na žalost, nisam pri ruci imao Appleove uređaje, ali nemam razloga vjerovati da bi s njima bilo značajno većih problema nego s Androidima.

Kako biste ga upogonili i koristili, morate imati Android 4.2 i noviju, odnosno iOS 8.0 i noviju verziju. Na stolnim i prijenosnim računalima podržava Windows 10, 8, 7 i Vistu te Mac OS 10.6 ili noviju verziju. Prateća aplikacija Connect Drive omogućava stvaranje WPA lozinke kako biste zaštitili prijenos osjetljivih podataka, što je preporučljivo ako ga planirate koristiti bilo gdje izvan vlastita četiri zida, a nudi pregled datoteka, mapa i alata za upravljanje.

Connect Wireless razmjerno je jednostavan za korištenje. Kad ga napunite putem USB priključka na računalu (za što će vam trebati oko dva sata ako je potpuno prazan), aktivirate wi-fi antenu nešto duljim pritiskom na dugme i pokrenete aplikaciju na uređaju koji želite povezati. Dok ga punite, ne možete ga povezati s drugim uređajima.

Mobitel ili tablet trebate, naravno, spojiti na wi-fi mrežu koju emitira Connect Wireless. Spajate li PC, trebate ga također povezati s bežičnom mrežom i otvoriti sučelje za upravljanje u web pregledniku.


Model koji je stigao na testiranje za potrebe ove recenzije početni je u seriji koja se proteže od 16 do 200 GB. Brzinu i stabilnost prijenosa isprobao sam na nekoliko načina.

Prvo sam na stick s mobitela bežično prebacio gotovo 1200 fotografija (oko 2,3 GB podataka), što je glatko obavio za oko 25 minuta. Potom sam isti set fotografija prebacio na računalo putem USB priključka. Također je prošlo glatko, za svega nekoliko minuta.

Došlo je vrijeme za ultimativni test. Na stick sam prebacio film 'Ratovi zvijezda: Nova nada' i nekoliko albuma glazbe, pokrenuo streaming te se s mobitelom i stickom uputio u grad.

Streaming je radio bez zastoja bez obzira jesam li bio u pokretu ili sjedio, je li stick bio uz mobitel na stolu, u džepu ili zakopan na dnu ruksaka. Iako je bio zatrpan drugim stvarima, nije se sam isključivao (vjerojatno zbog toga što dugme treba nešto jači i dulji pritisak kako bi ga se aktiviralo).

Film trajanja nešto duljeg od dva sata pojeo je oko 40 posto baterije mobitela kapaciteta 2.900 mAh. Koliko je odnio baterije samog Connect Wirelessa, teško je dokučiti - po specifikacijama, trebalo bi biti dovoljno za do 4,5 sati autonomije (što je put vlakom na relaciji Zagreb - Osijek, otprilike) - ali je bilo dovoljno za još prebacivanja datoteka kod kuće i simultano puštanje na tri uređaja odjednom.

SanDisk Wireless Connect je praktičan gadget koji je jednostavno upogoniti i lako koristiti za više različitih namjena, od prebacivanja i dijeljenja datoteka do slanja dokumenata na printanje i streaminga videozapisa. Čini mi se da možemo zaboraviti na klasične USB stickove jer je ovo generacija koja će ih učiniti izlišnima. Još kad bi bio nešto jeftiniji...

SanDisk Connect Wireless - ključne specifikacije:

Dimenzije: 77 puta 19 puta 11 milimetara
Težina: 21,7 grama
Memorija: 16 GB, USB flash
Povezivost: wi-fi IEEE 802.11 b/g/n (2.4GHz); USB 2.0
Baterija: litij-polimerska, punjiva, trajanje do 4,5 sati
Ostalo: podrška za operativne sustave Windows (Vista do 10), Mac OS (10.6 i noviji), Android (4.2 i noviji) i iOS
Cijena: 338 kuna (16 GB)
Ustupio:Anigota.hr