MULTIFUNKCIONALNOST

Iskoristite kameru mobitela i za nešto drugo - ne samo za fotkanje

08.06.2016 u 15:35

Bionic
Reading

Jedno je sigurno - mobilne kamerice su itekako sazrele, a nevjerojatan broj korisnika nekoć naviknut na 'point and shoot' fotoaparate danas se služe isključivo pametnim telefonima. To donosi i druge prednosti, jer je mobilnim kamericama moguće napraviti mnogo više od običnog snimanja fotki i videa

Jedna od mogućnosti koja može olakšati svakodnevicu su prijevodi. Možda neki korisnici mobilnih uređaja to još ne znaju, no stvar nije znanstvena fantastika. Na Android i iOS platformama dovoljno je preuzeti Google Translate aplikaciju, pritisnuti simbol kamerice i uperiti uređaj u tekst za koji se želi instant prijevod. Tu je za sada 29 jezika, što je mnogo manje od običnih tekstualnih prijevoda (103), no stvar se konstantno nadograđuje i itekako služi svrsi.

Nekad (i to ne tako davno), tko je god želio skenirati neki tekst u digitalni oblik (pa i prepoznati napisano OCR-om) trebao je koristiti kombinaciju nepraktičnih i skupih komada hardvera i softvera. Danas je za to dovoljan mobitel i pripadajuća aplikacija. CamScanner je dostupan za iOS i Android, a može poslužiti za skeniranje dokumenata, njihovo pretvaranje u .pdf datoteke, prepoznavanje slova i slično. Tome može poslužiti i Evernoteov app Scannable (za sada samo na iOS platformi):


Naposljetku, mobilnu kamericu se može iskoristiti za AR (Augmented Reality). Jedan od češćih primjera za to su astro-aplikacije poput SkyViewa (za Android i iOS platforme). Bilo da je riječ o hobistima koji se mobitelom žele poslužiti za lakše pozicioniranje teleskopa ili tek znatiželjnicima koji žele saznati što se nalazi na nebu iznad njih, ovakve aplikacije su zabavne i edukativne. Pored nebeskih tijela, moguće je vidjeti i položaje nekih satelita (a uključeni su još i Hubble svemirski teleskop te Međunarodna svemirska postaja).