APPLEOVA KONFERENCIJA

Što možemo očekivati od WWDC-a 2016?

05.06.2016 u 10:04

Bionic
Reading

Razvojni programeri za Appleove operativne sustave okupit će se 13. lipnja u San Franciscu na svojoj godišnjoj konferenciji kako bi čuli kakve novitete jabučari pripremaju

Konferencija WWDC 2016 u Bill Graham Civic Auditorijumu u San Franciscu vjerojatno će biti ponajviše fokusirana na iOS i izdanje OS X 10.12 (koje bi moglo biti preimenovano u MacOS). Što se može očekivati, čemu se možemo nadati?

Appleove pozivnice za WWDC obično su sadržavale ilustraciju koja bi dala naslutiti što će biti u središtu pozornosti. Ove godine to, čini se, nije slučaj.

Vjerojatno će biti noviteta, promjena i nadogradnji vezanih uz Siri, Apple Music, Apple TV, Apple Watch, moguće i već dulje vrijeme prilično uspavanu središnju jedinicu za pametni dom HomeKit.

iOS 10 bi trebao dobiti intuitivnije korisničko sučelje i prošireni straming radio s brendom Beats. Priča se i kako će navodno napokon biti moguće sakriti ugrađene aplikacije kao što su Compass i Voice Memos na iPhoneu ili iPadu.


Siri bi napokon mogla doći i na Mac te dobiti nove API-je za povezivanje s aplikacijama vanjskih dobavljača (kako bi, recimo, mogli glasovno upravljati i aplikacijama poput Amazonove). Aplikacija Photos terbala bi biti značajno nadograđena značajkama za uređivanje fotografija kakve su krasile iPhoto.

Ne bi bilo iznenađujuće ako bi Apple predstavio i poboljšanja Mapsa (temeljem podataka prikupljenim Appleovim kombijima) te proširenja za HealthKit.

Vjerojatno nećemo vidjeti novi iPhone prije rujna, ali zato se možemo nadati novim Macovima, naročito nakon što su procurjele slike kućišta novog MacBooka Pro. Mogli bi imati četiri USB-C utora, OLED traku osjetljivu na dodir koja bi zamijenila funkcijske tipke i podršku za login putem Touch ID-ja.

Doduše, zadnjih je godina WWDC bio mahom fokusiran na softver i razvojne programere. No, možda nas iznenade ove godine. Nagađa se kako bi među mogućim iznenađenjima mogao biti novi zaslon Thunderbolt s 5K Retina razlučivošću i integriranom grafičkom karticom.