SIGURNOST I BRZINA

Ovo je pet najbitnijih mogućnosti novog Androida N

23.05.2016 u 06:59

Bionic
Reading

Možda za vrijeme ovogodišnjeg developerskog okupljanja Google I/O 16 korisnici nisu dobili uvid u puno ime Androida N, nadolazećeg izdanja najpopularnije mobilne platforme na svijetu, no otkrivene su brojne sitnice što bi novitet trebao donijeti. Barem onim sretnicima, vlasnicima uređaja za koje će nadogradnja biti planirana

1. PERFORMANSE

Među najbitnijim stavkama Androida N su definitivno dalja poboljšanja performansi. Istini za volju, Google navodi brojna poboljšanja u brzini rada iz verzije u verziju, no ovaj put bi grafički podržani appsi mogli itekako profitirati od integracije Vulkan API-ja. Riječ je o API-ju koji se već sada polako pojavljuje na osobnim računalima i iza sebe nosi brojne prednosti - opet, kod softvera koji ga podržava.

S druge strane, Android N donosi i novi JIT kompajler, koji će omogućiti 75-postotno ubrzanje instalacije aplikacija, koje će pak u kodu moći biti do 50 posto manje. Pri tom će trebati računati i s manjom potrošnjom baterije, navodi društvo iz Mountain Viewa.

2. RAD U VIŠE APPOVA

Novo izdanje mobilne platforme Android trebalo bi dalje evoluirati mogućnost rada u više aplikacija odjednom - pa i više od toga. Korisnici će tako još lakše prelaziti iz aplikacije u onu ranije korištenu, dvostrukim dodirom tipke koja je ranije služila za pregled svih otvorenih aplikacija.

Tu je i mogućnost rada s više appova odjednom u više 'prozora' - čak i na pametnim telefonima. Doduše, na njima će prikazane aplikacije biti u formatu jedna ispod druge, umjesto jedna kraj druge - što ostaje primarno za tablet rješenja.


3. DORADA OBAVIJESTI

Iz izdanja u izdanje, Google radi na poboljšanjima središnjeg sustava za obavijesti, a dok su neki pokušaji bili uspješniji od drugih, čini se da će Android N uistinu donijeti značajan napredak. Dizajn 'kliznog' sustava obavijesti je sad dizajnom pojednostavljen i korisnik već u njima može izvoditi razne zadaće - poput odgovaranja na poruku bez potrebe za ulaskom u aplikaciju. Dugi dodir na obavijest neke aplikacije koja baš dosađuje korisnika pružit će i opciju utišavanja ili blokiranja.

Pored toga, za brze radnje trenutno treba povući 'klizač' dva puta (osim na nekim dorađenim izdanjima AOSP-a), no Android N će jedan red ikona uvijek posvetiti brzim akcijama. Njih je, naravno, moguće proširiti kao i do sada još jednim klizanjem prsta po zaslonu.

4. POJEDNOSTAVLJENE POSTAVKE

Stvari su dodavanjem brojnih opcija postale vrlo složene u postavkama uređaja. Vrlo se lako izgubiti u izbornicima, a posebno ako su u njih dirali i proizvođači uređaja. Sada će svaka od prikazanih opcija malim slovima ispod imati kratki opis i podatke koje će cijeniti korisnici. Određene izmjene (poput aktiviranja Data Saver opcije) bit će jasno prikazane već u osnovnom izborniku pa korisnik neće morati lutati sustavom za prikaz podataka.

5. VIRTUALNA STVARNOST

U ovom trenutku možda VR nije toliko bitan ni za tržište osobnih računala i konzola, a kamoli mobilni svijet, no Android se već otisnuo u tom pravcu. Google je razvio posebnu platformu na Androidu, nazvanu Daydream, namijenjenu isključivo stvarima za virtualnu stvarnost.

Kompanija iz Mountain Viewa otkrila je i Daydream standard, kojeg će se morati držati proizvođači mobilnih uređaja i dodataka za virtualnu stvarnost poput kaciga. Inicijativi su se već pridružili Asus, Samsung, HTC, LG, Xiaomi, Huawei i dr. što je posebno bitno s obzirom na to da će uređaji za podršku Daydreama izgledno morati biti iz nove generacije.

Google paralelno s tim radi i na VR izdanjima svojih popularnih aplikacija YouTube, Street View, Photos, a surađuje i s brojnim partnerima kako bi se maksimalno 'oživio' multimedijalni sadržaj u novoj dimenziji.