INVESTICIJA S PREDUMIŠLJAJEM

Apple ulaže milijardu dolara u Uberovog konkurenta

13.05.2016 u 19:38

Bionic
Reading

Kineski servis Didi Chuxing dobio je od jabučara investiciju vrijedu milijardu dolara. U Appleu se nadaju kako će im to pomoći u boljem razumijevanju pojedinih segmenata kineskog tržišta

Jedno od ne tako čestih ulaganja diva iz Cupertina donosi mu udio u rastućoj ekonomiji dijeljenja i novom promišljanju automobilskog prijevoza - u trenutku kad tržište pametnih telefona počinje pokazivati znakove sazrijevanja. Naravno, očekuju i dobar povrat na uložena sredstva.

Apple će time postati izravan konkurent Uberu u Kini (a nije isključeno kako će kineski servis također krenuti u osvajanje globalnog tržišta), dok proizvođači automobila i tehnološke tvrtke sklapaju saveze i ulažu uzduž i poprijeko. General Motors je, tako, nedavno kupio tvrtku koja se bavi autonomnim vozilima Cruise Automation te kupio udio u Lyftu.

Za Didi Chuxing, ranije poznat kao Didi Kuaidi, ovo je prvo pojedinačno veliko ulaganje. Dosad su prikupili nekoliko milijardi dolara investicija. Dominiraju tržištem dijeljenja vozila u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, gdje s 11 milijuna vožnji dnevno drže udio od 87 posto. Vrijednost im je procijenjena na 20 milijardi dolara. Navodno su gubili milijarde pokušavajući se othrvati Uberu.


Apple je u nekoliko navrata naglašavao rastuće prihode od servisa kao što su Music i Pay. Gledano u tom svjetlu, iskorak u ovom smjeru nije odveć neobičan. No, Appleovi dioničari i potencijalni investitori s pažnjom prate kad će ta tvrtka ući u poslovanje s automobila. Zasad su fokusirani na sustave za informacije i zabavu u vozilima.

Kineski regulatori nedavno su zatvorili Appleove servise za knjige i filmove. Moguće je kako ulaganjem nastoje popraviti odnose s kineskim vlastima. Didi Chuxing ogledni je primjer kineske tehnologije, sektora koji je za službeni Peking ključan u zaokretu prema uslugama s višom dodanom vrijednošću.

Predsjednica Didija Jean Liu je, inače, kćerka Liuja Chuanzija, politički dobro umreženog osnivača grupacije Lenovo

Više:Reuters