RAČUNALNA SIGURNOST

Mijenjajte lozinke! Hakeri su upali u Gmail, Hotmail, Yahoo...

05.05.2016 u 17:47

Bionic
Reading

Hakeri naveliko trguju stotinama milijuna korisničkih imena i lozinki za Gmail, Hotmail, Yahoo i druge servise. Promijenite lozinku odmah, uključite dvostupanjsku provjeru

Webmail servisi među kojima su i najveći poput Gmaila, Hotmaila i Yahooa hakirani su.

Alex Holden, stručnjak za računalnu sigurnost u tvrtci Hold Security, tvrdi kako su napadači došli do podataka za logiranje vezanih uz 273,3 milijuna korisničkih računa online - 57 milijuna na ruskom servisu Mail.ru, 40 milijuna na Yahoou, 33 milijuna na Hotmailu i 24 milijuna na Gmailu.

Dokopali su se i stotina tisuća kineskih i njemačkih adresa kao i onih koje, čini se, pripadaju tvrtkama iz američkog bankarskog, proizvodnog i trgovačkog sektora.

Tvrtka Hold Security do ovog je otkrića navodno došla nakon što je kupila set podataka od hakera po neobično niskoj cijeni: za manje od jednog dolara i obećanje kako će Holden napisati pozitivne komentare o njemu na raznim hakerskim forumima. Tvrtka je prije desetak dana počela obavještavati tvrtke pogođene hakerskim napadom te, u skladu sa svojom politikom, vraćati im ukradene podatke.

Moguće je, doduše, kako veliki broj ukradenih korisničkih imena i lozinki nisu više aktualni, kao i da je riječ o lažnjacima. Imajte i na umu kako je ista tvrtka prije dvije godine objavila kako je naišla na bazu podataka s više od milijardu ukradenih korisničkih imena i lozinki. Dosad nismo vidjeli nezavisnu potvrdu tog otkrića.


Iako je riječ o stotinama milijuna korisničkih računa, valja napomenuti kako oni čine male udjele u ukupnom broju korisnika navedenih servisa. Gmail, recimo, ima milijardu korisnika. No, pošto nemali broj ljudi ima običaj koristiti iste lozinke za različite servise, ne škodi biti oprezan. Promijenite lozinku, uključite dvostupanjsku provjeru.

Više:Engadget