NOVE TEHNOLOGIJE

Zaboravite klasične čitače otisaka prstiju na mobitelima, evo što dolazi

04.05.2016 u 11:05

Bionic
Reading

Dosadašnja rješenja za čitanje otiska prstiju na pametnim telefonima (i tabletima) dostupna su uglavnom na posebnim dijelovima uređaja i obično u obliku tipke. Razlog tome je prilično praktičan - tehnologiju nije lako integrirati bez 'šavova' i tražila je posebne module. Južnokorejski div LG te švedski Fingerprint Cards otkrili su vlastita rješenja koja mogu raditi i preko zaštitnog stakla uređaja

Time se uklanja potreba za izradom zasebnih tipki ili ograđenih prostora koji djeluju poput tipke, a služe isključivo za čitanje otiska prstiju. Dizajnerima mobilnih uređaja pak ostaju otvorene ruke za minimalističke kreacije, dok korisnici mogu računati na izvrsnu kvalitetu prepoznavanja prsta.

Fingerprint Cards je zajedno s kompanijom TPK napravila posebne prototipe staklenog pokrova uz FPC1268 senzor za čitanje otiska prstiju. Prototipi su prikazani još na ovogodišnjem Mobile World Congressu u Barceloni, a sada se u igru uključio i LG s vlastitim izdanjem senzora.

LG-jev Innotek odjel kreirao je istu stvar kao i Šveđani. Umjesto potrebe za korištenjem 'tipki', senzor su uspješno smjestili ispod zaštitnog staklenog pokrova uređaja, koji se može nalaziti sprijeda ili straga. Cilj je isti - omogućiti različit dizajn proizvoda od postojećih rješenja. LG Innotek navodi i kako zahvaljujući mogućnosti mobilnog plaćanja stvar sigurnosti postaje sve bitnija, a njihovo rješenje ima FAR (False Acceptance Rate) od svega 0,002 posto.


Prvi uređaji s integriranim novim rješenjima poput ovih iz Fingerprint Cardsa ili LG-ja mogu se očekivati već u drugom dijelu godine. Ono što je jasno jest da Samsung i Apple neće koristiti ova rješenja, već vlastita (Samsung radi sa Synapticsom, a Apple je vlasnik Authenteca) - naravno, pod uvjetom da su razvili takvo što.

Analitička kuća IHS vjeruje kako se 2015. godine prodalo kakvih 499 milijuna senzora za čitanje otiska prstiju, dok projekcije za 2020. godinu govore o čak 1,6 milijardi jedinica.