POST FESTUM

Predavanje o kurikularnoj reformi oborilo je s nogu sve na WinDaysima

30.04.2016 u 10:22

Bionic
Reading

Najveća domaća poslovno-tehnološka konferencija ove godine bila je više u znaku poslovno-obrazovnih tema. No programski pomaci u novim smjerovima pokazali su se opravdanima

Za nama je još jedna konferencija WinDays. Najveće domaće višednevno poslovno-tehnološko događanje ove godine zabilježilo je, kažu organizatori, više od 1.700 sudionika.

Ne bih se kladio da su bili najposjećeniji - kao kroz maglu se prisjećam da su jednim od svojih opatijskih izdanja bili probili granicu od 1.800 - no svakako su jedna od rijetkih konferencija te vrste u Hrvatskoj koje taj broj postojano drže iznad 1.500.

Moglo bi ga se vjerojatno pogurati i na iznad dvije tisuće, ali Hrvatska nema - s mogućom iznimkom Zagreba - grad sa smještajnom i drugom infrastrukturom koja bi to izdržala. Tako je to kad su od konferencijskih centara i hotela koji dovode goste većih platežnih sposobnosti, važnije rukometne dvorane i fontane.


No dobro. Vratimo se samoj konferenciji. Preseljenje u prije koju godinu preuređeni Valamar Isabella Island Resort na otoku Svetog Nikole ispred Poreča, bio je smion, pa i riskantan potez. Kako smještajni kapaciteti na samom otoku nisu bili dovoljni, sudionici su bili smješteni u još nekoliko hotela na kopnu, gdje je bila održana i središnja svečanost.

Prijevoz sudionika s lokacije na lokaciju morskim putem je i u povoljnim uvjetima logistički izazov. Organizatori su se s njime uglavnom uspješno nosili, ali pitam se što bi bilo u slučaju duljeg olujnog nevremena?

S druge strane, na otoku je sve bilo u dometu nekoliko minuta šetnje, što se pokazalo vrlo praktičnim.

Sa sto predavača i 130 predavanja tijekom četiri dana, WinDays su programom najbogatija domaća ICT konferencija. Iako su bili uobičajeno sadržajno raznovrsni, dojma sam da su ovogodišnji WinDaysi značajno jači naglasak stavili na teme vezane uz ekonomiju i poslovanje.

Predavalo se i razgovaralo o nužnim gospodarskim i društvenim promjenama kojima Hrvatska može ostvariti napredak i postati europski gospodarski tigar, stvaranju talenata, mijenjanju načina učenja, kreiranju kulture uspjeha i načina razmišljanja usmjerenog prema razvoju.

Bilo je puno zanimljivih gostiju, korisnih tema i okruglih stolova, ali najbolje predavanje održao je Boris Jokić, čovjek odgovoran za kurikularnu reformu. Svojim pregledom nužne reforme obrazovnog sustava pobrao je najdulji pljesak koji sam ikad čuo na WinDaysima. Naelektrizirana publika bila je na rubu ovacija.


Odluka o uvrštavanju tema vezanih uz digitalni marketing i otvoreni kod pokazala se opravdanom jer su naišle na prilično dobar odaziv. Nadam se da će se i iduće godine ponovno naći u konferencijskom rasporedu, kao i da će to ohrabriti Microsoft Hrvatsku na iskorake u drugim, dosad slabije istraženim smjerovima.

Dobili smo i pobjednika natječaja Software Startup Academy. Tim Canelio otišao je kući s 40 tisuća kuna za implementaciju, no konkurencija je ove godine bila jača nego prijašnjih, a žiri je do konačne odluke došao nakon žustre i na trenutke usijane dvosatne rasprave.

Da sam na mjestu nekog tko odlučuje o tim stvarima u Microsoftu Hrvatska, ukinuo bih središnju svečanost koju održavaju na završetku poslovnog i netom prije početka tehnološkog dijela konferencije. Sadržaj kakav to događanje nudi otkad su biznis i tehnologija razdvojeni u zasebne cjeline lako bi se dao uklopiti u druge dijelove konferencije, a sam po sebi nema naročitog smisla.

Kad smo već kod toga, dokinuo bih i razdvajanje sadržaja, no ne vjerujem da će se Microsoft Hrvatska odlučiti na to u dogledno vrijeme.


Nije manjkalo ni zabave, iako su ove godine s pozornice izostala poznatija imena. Stvarali su se redovi za nagradne igre i unovčavanje wincoina stečenih posjećivanjem predavanja. Mogli smo isprobati virtualnu stvarnost i voziti se biciklima, opustiti se u Gaming zoni...

Evo dijela ozračja formalnog i neformalnog dijela konferencije (više potražite na YouTubeu na kanalu MicrosoftWinDays).

WinDays16 Technology: 1. dan - Zanimljivosti
WinDays16 Technology: 2. dan: Rock’n’Roll Royalty party