NISU IGRAČKE!

Francuska policija bespilotnim letjelicama će se brinuti za sigurnost stanovnika

30.04.2016 u 09:17

Bionic
Reading

Pariška policija planira kupovinu niza modernih bespilotnih letjelica kako bi poboljšala sigurnost grada par mjeseci prije održavanja nekoliko bitnih sportskih događanja. Policija se nada uzeti flotu heksakoptera opremljenih modernim kamericama i s mogućnosti prijenosa video materijala, no to je tek dio priče o zahtjevima

Za 'oči na nebu' vlasti planiraju potrošiti čak 430 tisuća eura, a zatraženi su i posebni parametri. Multirotori će se morati kretati brzinom od 36 kilometara na sat (nešto sporije od prosječnog biciklista na natjecanju Tour de France), a morat će biti i djelomično automatizirani. Morat će se moći popeti na 100 metara visine, a pri tom će na sebi nositi HD kamere od kojih će barem jedna biti toplinska za rad noću.

Policija želi moći prepoznati pločice vozila s udaljenosti od barem 50 metara i s visine od 30 metara. Uz sve to, oprema i same letjelice će morati stati u prtljažni prostor vozila, a za trening će biti izdvojeno tek pet dana.


Ako već nekome do sada nije bilo jasno da je riječ o nečem posebnom, pariška policija želi heksakoptere opremiti i posebno tihim modernim motorima kako bi buka i označavanje prisutnosti bilo što niže. Da ih netko ne bi ometao u letu, komunikacija kontrolora s multirotorima bit će izvedena preko kriptirane veze, a letjelice će biti opremljene i automatiziranim sustavom povratka na označeno mjesto u slučaju da je baterija pri kraju ili detektiraju poteškoće s elektronikom.