POPIS SVE VEĆI

Nova tužba protiv Googlea, sada ih napada Getty Images

27.04.2016 u 11:21

Bionic
Reading

Fotografska agencija Getty Images objavila je da će Europskoj uniji podnijeti tužbu protiv Googlea zbog kršenja pravila tržišnog natjecanja, pridruživši se tako dugom popisu EU tužbi protiv te internetske tvrtke

Američka foto kompanija tvrdi da Googleove izmjene u pretraživanja slika promiču piratstvo i daju tom tehnološkom divu nepoštenu prednost u prometu i oglašavanju, objavili su britanski mediji.

Google je već suočen s više tužbi za kršenje zakona o zaštiti tržišnog natjecanja u EU. U prošlosti je međutim odacio navode da upotrebljava svoju dominantnu poziciju kako bi gušio konkurenciju, prenosi BBC.

Getty Images tvrdi da Google prikazuje slike u svojim rezultatima pretraživanja na način da odvraćaju promet koji bi inače išao prema internetskim stranicama Getty-a. Fotografska agencija tvrdi da zbog toga što je korištenje slika neposredno, jednom kada je prikazana u velikom formatu od strane Google-a korisnici nemaju razloga nastaviti na stranicu originalnog izvora određene slike koju gledaju.

‘Ove promjene su omogućile Googleu da osnaži svoju ulogu dominantne internetske tražilice, zadržavanje monopola nad prometom stranica, podacima o angažmanu i nad oglašavanjem’, priopćio je Getty. ‘To također promovira piratstvo, što rezultira širokim kršenjem autorskih prava, pretvarajući korisnike u slučajne pirate’.

Getty ističe da zastupa više od 200.000 fotoreportera, kreatora sadržaja i umjetnika diljem svijeta koji ovise o plaćama za svoj rad.