3,4 MILIMETRA DEBLJINE

Je li ovo Amazonov novi Kindle?

12.04.2016 u 12:18

Bionic
Reading

Jeff Bezos, Amazonov čelnik, već je ranije najavio kako je novi Kindle hardver 'gotovo spreman' u svojoj osmoj generaciji. I dok se čeka na službeno objavljivanje noviteta, stranica Tmall.com objavila je (i nakon toga povukla) detaljne informacije i sve vezano uz novi Kindle - Oasis

Nova e-reader perjanica iz Amazona prilično je drugačija od postojećih gadgeta za uživanje u stripovima i knjigama. Oasis je manji od modela Voyage. Na najtanjem dijelu kućišta Oasis je debljine svega 3,4 milimetra, no na jednom dijelu kućišta (gdje se izgledno smjestila baterija) debljina je uobičajeni(ji)h 8,5 milimetara. Novi model je i manje mase od ostatka u ponudi, svega 131 gram (Voyage i Parewhite su redom mase 180 grama i 205 grama).

Zašto se Amazon odlučio na ovaj neobičan dizajn? Pa, čini se da je zadebljani dio kućišta vrlo zgodan za držanje ionako tankog uređaja, a Oasis navodno donosi i akcelerometar pa će se sadržaj na e-ink zaslonu rotirati ovisno o položaju. Zaslon je pak identičan (300dpi) onom s modela Voyage, no osvjetljenje je poboljšano za 60 posto.


Zaštitni pokrovi za novitet bi izgledno mogli donijeti i mogućnost punjenja uređaja, s obzirom na to da dio slika prikazuje i poseban priključak na unutrašnjoj strani omotača. Koliko je takvo što potrebno e-čitaču koji ionako ima impresivno trajanje baterije (punjenje svakih par tjedana) ostaje pod upitnikom, no teško se požaliti na mogućnost.

Naravno, s obzirom da je riječ o još uvijek neslužbenom materijalu, za potvrdu svega valja pričekati Amazonovo otkrivanje.