MINIJATURIZACIJA

9,7-inčni iPad Pro je ‘pun kao šipak’

05.04.2016 u 11:58

Bionic
Reading

Tko je očekivao iPad Air 3 - razočarao se, jer je Apple nedavno otkrio skuplji 9,7-inčni tablet iPad Pro. I dok je ovaj 'Pro' dio u imenu diskutabilan, teško je reći da novi uređaj nije nadograđen na mnogo različitih načina. Jedini problem, uvjetno rečeno, (p)ostaje količina radne memorije. Što su sve u Appleu strpali u tanko kućište novog tableta otkrio je iFixit

Dok je kućište u velikoj mjeri nepromijenjeno od modela Air, 9,7-inčni iPad Pro krije i dosta novosti u svojoj unutrašnjosti. Neobično za Apple, ali su se u ovaj tablet odlučili upakirati najsnažniju kamericu koju imaju - poznatu iz modela iPhone 6s. 12-megapikselni sklop donosi mogućnost snimanja 4K video materijala, ali i optičku stabilizaciju slike. Zahvaljujući svojoj veličini - ipak viri van kućišta tableta, iako to nije neki poseban problem.

Unutrašnjost krije i četiri zvučnika, drastično poboljšanje u odnosu na prethodne 9,7-inčne tablete iz Cupertina. Ipak, ovdje nema velikih praznih komora koje služe za poboljšanje zvučne slike kao kod golemog tableta iPad Pro. Zapravo, unutrašnjost noviteta je ispunjena i iskorištena gotovo do zadnjeg milimetra, a najveći njen dio zauzima - baterija.


Za iPad Pro u 9,7-inčnom izdanju Apple je uistinu morao izmijeniti inženjerske crte. Tu je mnogo novih elemenata, a neki su razmješteni tako da stvar bude što učinkovitija, a da se pri tom ne žrtvuje kvaliteta zvuka i trajanje baterije. Paket baterija ovaj put donosi 7.306mAh, nešto bolje od iPada Air 2, no stvar bi trebala trajati barem 10 sati na jednom punjenju uz uobičajeno korištenje.

Sve ovo dovelo je do ocjene 2/10 - kad je riječ o lakoći popravljanja Appleovog novog tableta. Cijelu proceduru ekipe sa stranice iFixit moguće je vidjeti u nastavku: