BIZARNOSTI

Sjeverna Koreja blokirala društvene mreže - Instagram ostavili

03.04.2016 u 09:18

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja je i službeno najavila kako blokiraju pristup Facebooku, YouTube, Twitteru i južnokorejskim internetskim odredištima. I dok malo koji stanovnik Sjeverne Koreje ima pristup internetu, ova blokada će primarno onemogućiti strane posjetitelje te zemlje, piše Eric Talmadge za AP

Sjevernokorejsko ministarstvo telekomunikacija je objavilo ove informacije preko glavnog pružatelja mobilnih usluga u toj zemlji (Koryolink) i drugih mjesta koja su služila za pristup internetu. Stanovnici obično nemaju pristup internetu, a i na mjestima gdje je to moguće, riječ je o vrlo ograničenom pristupu kojeg strogo kontroliraju vlasti. Turisti i stranci pak obično nisu imali takvih ograničenja (osim stalnog praćenja njihovih aktivnosti), no stvar je sada i tu zastala.

Zanimljivo je da je vlada imenovala YouTube, Facebook, Twitter, južnokorejske medije, Voice of America i još neke primjere kao dio blokiranih 'na određeni period vremena'. Neformalno su i Twitter i Facebook kao najveće društvene mreže blokirani već mjesecima, a blokiraju se još i kockarska odredišta te stranice sa seksualnim sadržajem. Međutim, Instagram se nije našao na listi Sj.Koreje za blokadu.

2013. godine, Sjeverna Koreja je odlučila da stranci mogu koristiti 3G mrežu u toj zemlji za pristup internetu. Nedavno je čak i preko Twitterovog servisa Periscope ostvaren prvi prijenos videa, no čini se da je to bilo kratkog vijeka.

AP