TEHNO SAVJET

Jednostavno zaštitite foldere na svom Windows računalu

12.04.2016 u 07:21

Bionic
Reading

Sigurnost podataka je uistinu bitna - ne samo u poslovnom sektoru već i privatnom. Ovisno o osjetljivosti materijala na računalu, ponekad uistinu valja posegnuti za nekim kvalitetnim rješenjem da bi datoteke bile 'na sigurnom' dok ih korisnik ne zatreba opet. U suprotnom valja imati na umu da može doći do nepovratne štete

Zaključavanje foldera je jedan od osnovnih načina zaštite datoteka, a enkripcija je još bolja stvar - pod uvjetom da se želi osigurati maksimalna moguća privatnost, jer podaci u tom slučaju postaju potpuno nečitljivi. Na Windows OS-u zaključavanje foldera je moguće izvesti na nekoliko načina, a donosi ih Brad Jones sa stranice MakeUseOf.

Easy File Locker je besplatan alat iz XOSLAB radionica. Korisnici na jednostavan način mogu dodati pojedinačne datoteke ili čitave foldere na listu za zaštitu, a nakon toga je moguće pojedinačno birati razinu pristupa (pristup uopće, brisanje, zapisivanje i vidljivost podataka).

Secret Disk su razvili PrivacyRoot, a alat funkcionira tako da kreira virtualni pogon na kojem se može postaviti odgovarajuća razina zaštite - ili tek podatke učiniti nevidljivima. Ipak, baš kao što je i kod Easy File Lockera riječ, posrijedi je prije rješenje za ograničavanje pristupa podacima, nego li enkripcija. Besplatno izdanje alata postoji, no ograničeno je datotekama do 3GB. Pro izdanje košta 15 dolara.


SecretFolder je još jedno od jednostavnih rješenja koje služi tek za sakrivanje podataka od znatiželjnih očiju. S tim rečenim, dosta je zgodno za računala koja imaju više privatnih korisnika.

My Lockbox alat najbolje radi kada korisnik želi sav zaštićeni sadržaj spremiti na jednu lokaciju. Umjesto odabira pojedinačnih foldera i datoteka, Lockbox od korisnika traži da on smjesti sav materijal za 'zaštitu' u svojevrstan pretinac. Neki od spomenutih alata su nešto fleksibilniji, ali i jeftiniji. My Lockbox košta 30 dolara za Pro izdanje, a nije posebno upotrebljiv u poslovnom okolišu.

Vlasnici Windows Professional licenci pak mogu računati na zaštitu u obliku kvalitetne enkripcije. Dovoljno je odabrati folder koji se želi zaštititi - otvoriti Properties foldera, zatim General tab te klik na tipku Advanced. Tu pak valja samo označiti Encrypt contents to secure data i kliknuti OK. Windows će pitati želi li se zaštititi i odgovarajući podfolderi i datoteke, nakon čega će sadržaj biti dostupan samo vlasniku tog računa.