KGI SECURITIES

Apple planira potpuno rekonstruirati liniju iPhonea AMOLED modelima?

30.03.2016 u 15:28

Bionic
Reading

Potrošači naviknuti na Appleov uobičajeni ciklus izdavanja uređaja već sada su lagano iznenađeni predstavljanjem Appleovog modela iPhone SE. Budućnost pametnih telefona iz Cupertina bi mogla biti još neobičnija, jer prema informacijama kojima raspolaže poznata analitička kuća KGI Securities, Apple priprema niz neobičnih noviteta - ranije nego se očekivalo

Ming-Chi Kuo, inače pouzdan analitičar iz KGI Securitiesa, navodi kako će se 2017. godine kompletna linija Appleovih pametnih telefona potpuno rekonstruirati. Dok su ranija izvješća govorila kako Apple uistinu želi iPhone s AMOLED zaslonom, očekivalo se da će se to najranije odviti 2018. godine, a sad je datum pomaknut - za 2017. godinu.

Nadalje, očekuje se kako će iPhone linija perjanica za 2017. godinu nositi modele dijagonala 4,8" i 5,8", uz potpuno novi dizajn kućišta, što uključuje i povratak staklu kao glavnom materijalu. Dok Apple razmatra i korištenje drugih materijala poput plastike ili keramike, Kuo vjeruje da je povratak kemijski ojačanom staklu najizglednije rješenje. Okviri uređaja bi trebali biti uži, a AMOLED zaslon bi trebao biti i blago zakrivljen, u skladu s kućištem. Usprkos većem zaslonu (od 5,8"), novi iPhone bi trebao biti manji od trenutnog 5,5-inčnog modela zahvaljujući smanjenju okvira.


Što sve ovo znači u konačnici za krajnjeg potrošača? Za sada nije jasno, jer sve valja uzeti sa zrnom soli, usprkos izvoru koji se u više navrata pokazao korektnim. Pretpostavlja se da Apple ove godine neće predstaviti drastično drugačiji dizajn uređaja kakvog se očekivalo nakon lanjskih modela s dodatkom oznake 's'.

Najveća novost modela iPhonea koji stižu na jesen će izgledno biti potpuno uklanjanje 3,5-milimetarskog priključka za slušalice, što će pak omogućiti tanju izradu kućišta.