BESPLATNA RADIONICA

Upoznajte se s modularnim video sintesajzerima

25.03.2016 u 11:55

Bionic
Reading

U nedjelju 3. i ponedjeljak 4. travnja od 17 do 20 sati bit će održana besplatna radionica na temu Modularni video sintisajzeri. Namijenjena je umjetnicima, glazbenicima, elektroničarima i svima zainteresirani za navedena područja

Tijekom radionice u organizaciji Radione bit će prezentirano istraživanje Modularni video sintesajzeri koje je Ivan Marušić radio tijekom 2015. godine uz potporu Zaklade Kultura nova.

Modularni video sintisajzeri su se počeli pojavljivati u isto vrijeme kad i audio modulari - krajem '60-tih i početkom '70-tih godina prošlog stoljeća. Za razliku od audio modulara koji su našli svoje mjesto u studijima širom svijeta, modularni video sintisajzeri nikada nisu doživjeli veliku popularnost.

Posljednjih nekoliko godina kao da počinje polagana renesansa ovakvog načina proizvodnje videa. Proizvođači poput LZX industries, Brownshoesonly i Dave Jones design izdaju sve veći broj modula dizajniranih primarno za obradu video signala.


Istraživanje se bavilo upotrebom teoretskim i praktičnim proučavanjem funkcioniranja takvih sistema s naglaskom na upotrebu osciloskopa kao izlazne jedinice (Scanimate i RuttEtra video sintesajzer su neki od uređaja koji su koristili takav ispis slike). Dobar dio istraživanja je bio usmjeren na povezivanje takvih sistema sa kompjuterom.

Dio praktičnog rada bit će usmjeren na tehničke aspekte: od osnovnog spajanja signala i razumijevanja načina funkcioniranja uređaja, pa sve do mogućnosti proširivanja sistema modulima vlastite izrade pod open source licencom.

Ivan Marušić Klif više od dvadeset djeluje na hrvatskoj sceni medijske umjetnosti, kao jedan od istaknutijih autora eksperimentalnog smjera. Bavi se izradom interaktivnih, kinetičkih, svjetlosnih i video instalacija te povremeno performansom. Radi također s glazbom i zvukom u sklopu kazališnih, filmskih, televizijskih i glazbenih projekata. Izlagao je i nastupao u Europi i SAD. Od 1997. kontinuirano održava radionice i prezentacije te često surađuje s OZAFIN ALU.

Prijaviti se možete na e mail radiona.org@gmail.com. do 31. ožujka točno u ponoć. Svakako napišite nekoliko rečenica o sebi te navedite razloge prijave. Maksimalan broj polaznika je osam.