PRAVA ŠTETA

9,7-inčni iPad Pro ima svega 2GB radne memorije

24.03.2016 u 14:40

Bionic
Reading

Apple je napokon otkrio i svojevrsnog nasljednika 9,7-inčne linije svojih tableta iPad. Ovaj put su mu dodijelili ime iPad Pro, po uzoru na veći uređaj predstavljen prošlu jesen, a na prvi pogled ima i identične (ili čak bolje) mogućnosti. Ipak, detaljni pregled manjeg tableta otkriva kako je Apple za 9,7-inčni model 'odrezao' čak 2GB radne memorije...

I dok su marketingaši potpuno nes(p)retnim riječima opisali novi iPad Pro kao 'ultimativnu zamjenu za stolno računalo', s obzirom na istu količinu radne memorije kao kod iPada Air 2 to teško da može biti slučaj.

Naravno, istina da nije bitna sirova tehnička karakteristika već kako uređaj radi, no šanse su da će dolaskom osvježenja sustava novim mogućnostima i ovaj model početi kaskati. Vlasnici iPada Air 2 uistinu nemaju posebnog razloga za kupovinu novog modela Pro u tom smislu. Apple je uređaj slobodno mogao nazvati i iPad Air 3, teško da bi itko mogao zamjeriti stvar.


A9X čip kojeg dijele oba modela iPad Pro tableta u manjem izdanju je nešto nižeg radnog takta (2,16GHz u odnosu na 2,24GHz), što je i očekivano s obzirom na manju površinu za hlađenje kod 9,7-inčnog modela. S tim rečenim, valja napomenuti da 9,7-inčni iPad Pro u odnosu na ranije tablete iste dijagonale donosi značajno bolje performanse, mnogo kvalitetniji zaslon, 12-megapikselnu kamericu straga te novorazvijene zvučnike, baš kao i podršku za Apple Pencil. Tu je i 16GB spremišnog prostora više u osnovnoj ponudi.

Tko voli, nek' izvoli - početna cijena je 599 dolara, punih 100 dolara više nego je to bio slučaj s prethodnim iPad modelima.