UPOZNAJTE LIAMA

Ovaj će robot sam rastaviti vaš iPhone

24.03.2016 u 08:16

Bionic
Reading

U Appleu su napravili robota s 29 ruku koji munjevitom brzinom rastavlja stare iPhone na sastavne dijelove. Trebalo im je za to tri godine rada u tajnosti

Apple na tržište svakog tromjesječja izbacuje milijune iPhonea. Što se događa s njima nakon što dođu do kraja svog životnog vijeka? Mnogi se nađu na smetlištu, usprkos tome što sadrže brojne ponovno iskoristive komponente i po zdravlje potencijalno opasne tvari.

Bilo bi bolje kad bi ih se što više recikliralo. Pa su u Appleu napravili Liama, robota s 29 ruku koji munjevitom brzinom rastavlja stare iPhone na sastavne dijelove. Kako bi ga razvili, trebalo im je tri godine rada u tajnosti.

Cilj je izvući sve korisne materijale - zlato, bakar, kobalt i druge minerale, recimo - iz mobitela i pritom biti što učinkovitiji.


Iako su neki dijelovi proizvodnog procesa Appleovog pametnog telefona automatizirani i robotizirani, veći dio obavljaju ljudi na proizvodnoj traci. U Foxconnu su čak nedavno priznali kako im razvoj robota koji bi ih zamijenili baš i ne ide po planu. Robotske ruke nisu još dovoljno precizne za sastavljanje.

Video to ne prikazuje naročito dobro, no Liam je ogroman robot koji rastavlja smartfone procesom obrnutim u odnosu na njihovo slaganje. Svaka od 29 robotskih ruku zadužena je za držanje uređaja ili uklanjanje različitih komponenti iz kućišta. Prvi je na redu zaslon kako bi ugrađenom kamerom robot mogao procijeniti o kojem se modelu radi. To je važno jer se razmještaj šarafa i komponenti razlikuje od generacije do generacije. Potom se baca na uklanjanje litij-ionske baterije pa ostalih komponenti.

Dok obrađuje jedan, na traci čeka još do 39 iPhonea. Može ih rastaviti do 350 na sat, odnosno 1,2 milijuna godišnje, čak i ako ne radi vikendima.

Više:Extreme Tech

Liam – An Innovation Story