PROCURILA BETA

Što nam novo donosi Android N(utella)?

11.03.2016 u 08:15

Bionic
Reading

Ne znamo hoće li novo izdanje Googleovog mobilnog operativnog sustava doista ponijeti naziv popularnog slatkog namaza, ali znamo kako se spremaju zanimljivi noviteti

Za razliku od prethodnih godina, imat ćemo priliku vidjeti ranu beta inačicu novog izdanja Androida prije Googleove konferencije I/O, zakazane za 22. svibnja, na adresi g.co/androidbeta.

Novo izdanje bit će moguće instalirati na Nexuse 6P, 5X, 6 i 9, Nexus Player, General Mobile 4G Android One i Pixel C. Završna verzija Androida N trebalo bi proizvođačima uređaja biti pušteno tijekom trećeg tromjesječja ove godine.

Sudeći po materijalima koji su procurili, Android N imat će tri velike nove značajke: podrška za više prozora, novi panel za obavijesti te novu, poboljšanu značajku za štednju energije Doze.

Na prvu se dugo čekalo, baš kao i na podršku za senzor očitavanja otiska prsta. Google hvata priključak s tvrtkama poput Samsunga i LG-ja, koje tu mogućnost već nude na vlastitim prilagođenim verzijama Androida. Dobro će doći na većim uređajima, poput Nexusa 6 i 6P ili tablet računala kao što je Chrome Pixel C. Android TV će dobiti podršku za prikaz slike u slici.


Panel s notifikacijama bit će nadograđen, a kozmetičke promjene dobit će i same kartice s obavijestima. Brojne aplikacije dobit će mogućnost izravnog odgovora.

Doze će se pokrenuti dok pametni telefon nije aktivan i zaslon mu je isključen, što će donekle smanjiti potrošnju energije.

Nakon što je predstavljen pa povučen iz verzije M, vraćen je i proširen noćni način rada: dobio je crveni filter i nižu razinu svjetline. Uključit će se automatski sa zalaskom sunca na vašoj lokaciji.

Dodan je i novi način rada Data Saver, zamišljen kao alat za smanjivanje potrošnje prometa mobilnim internetom, a napokon je uvedena i nativna mogućnost blokiranja poziva.

Ostale promjene mahom su namijenjene razvojnim programerima. Iz Googlea je stiglo upozorenje kako je rano izdanje još u razvoju i nestabilno, pa može izazvati ozbiljnu štetu ako prtljate po njemu ne znajući što radite.


Naravno, promjene koje donosi beta verzija mogu, ali i ne moraju završiti u konačnom izdanju.

Budući će novo izdanje Androida biti otkriveno ranije, o čemu će biti riječi tijekom godišnje konferencije za razvojne programere? Android će vjerojatno i dalje biti jedna od središnjih tema, no šuška se kako spremaju nešto posve drukčije.

Možda hibrid operativnih sustava Chrome i Android, o kojima se već dugo priča? Ili možda ozbiljniji iskorak u virtualnu stvarnost? Morat ćemo se strpiti do svibnja.