NOVITETI

I to smo dočekali - klinci će si sami printati igračke

16.02.2016 u 11:12

Bionic
Reading

Mattel priprema razmjerno dostupan 3D printer ThingMaker 3D (cijena mu je 300 dolara), koji u paru s aplikacijama može stvoriti niz raznovrsnih igračaka, u rasponu od nakita do figurica. Možda čak i Barbiku

Jedan od najvećih proizvođača igračaka na svijetu još je '60-tih godina prošlog stoljeća napravio ThingMaker, stroj koji je djeci omogućavao stvaranje figurica tako što je ulijevao tekuću plastiku u kalupe, koje bi potom zagrijavala u pećnici.

S dolaskom tehnologije trodimenzionalnog printanja pećnica će postati suvišnom (što će, vjerujemo, uštedjeti priličnu količinu živaca roditeljima).

Mattel priprema širokoj publici razmjerno cjenovno dostupan 3D printer ThingMaker 3D (cijena mu je 300 dolara), koji u paru s aplikacijama može stvoriti niz raznovrsnih igračaka, u rasponu od nakita do figurica.

Prateća aplikacija ThinkMaker Design počiva na sofisticiranom softveru za 3D modeliranje, izrađena u suradnji sa softverskom tvrtkom Autodesk, koji omogućava printanje novih igračaka izravno s tablet računala ili pametnih telefona. Funkcionirat će i s drugim 3D printerima.


Aplikacija je već dostupna za iOS, uskoro bi trebala biti i za Android. Dolazi s više nacrta modela za stvari poput prstenja, ogrlica, škorpiona, kostura... Možete odabrati različite boje za različite dijelove igračaka koje printate, kao i mijenjati ih. Nije poznato hoćemo li moći isprintati Barbiku i druge poznate igračke, ali to se čini kao logičan idući korak.

U Matellu tvrde kako je ThingMaker posve siguran za djecu staru tri godine i više. Primjerice, zagrijana glava printera uvlači se dok ju ne koristite kako se djeca ne bi opekla. Ipak, pretpostavljamo kako roditeljski nadzor neće škoditi.

Printer koristi plastično punjenje PLA, vjerojatno u čitavoj paleti boja. S vremenom bi mogli postati dostupni i drugi materijali za printanje, poput meke plastike, kao i materijali koji će svijetliti u mraku ili mijenjati boju kad ih se izloži ultraljubičastom zračenju.

Više:Gizmodo