MALO IH JE

Mobitel Robin zvuči genijalno, no do njega ćemo jako teško doći

13.02.2016 u 10:24

Bionic
Reading

Miljenik Kickstartera koji se hvalio mobitelom s ogromnom memorijom u računalnom oblaku u početku će nuditi samo tri do šest tisuća uređaja

Nextbit, startup iz San Francisca koji je digao prašinu na platformi za crowdfundingKickstarter obećanjem kako će njihov pametni telefon imati pristup 100 GB memorije u cloudu, otvorit će trgovinu online idući tjedan.

Namjeravate li nabaviti svoj primjerak, trebat će vam dosta sreće. U prodaju će ih, naime, biti pušteno tek tri do šest tisuća. Usporedbe radi, Apple je prodao 13 milijuna iPhonea 6S i 6S Plus u prva tri dana.

Pokretanje trgovine online i robne marke Robin svojevrsni je vrhunac putovanja netipičnog za proizvođača telefona. Umjesto preko telekoma, od kojih većina ljudi kupuje mobitele, ili vlastite trgovine online u Nexbitu su se odlučili na kampanju na platformi za zajedničko financiranje. Skupili su gotovo tri puta više od inicijalno traženih pola milijuna dolara, zaustavivši se na 1,3 milijuna.


Isporuka prvih uređaja Robin ljudima koji su projekt podržali na Kickstarteru trebala bi krenuti ovih dana, a prodaja online idući četvrtak. Uz smartfon, u ponudi će biti tri futrole kao i zaštita zaslona te posebni kablovi za napajanje (USB Type-C).

Za mali broj pametnih telefona u ponudi na početku prodaje kriva je, kažu u Nexbitu, kineska Nova godina, proslava koja traje tjedan dana. Rasprodaju li prvu seriju, na vrijeme će javiti kad stiže iduća.

Suosnivači Nexbita Mike Chan, Scott Croyle i Tom Moss nisu anonimci. Moss i Chan bili su dijelom izvornog tima za Android u Googleu, dok je Croyle bio odgovoran za hvaljeni HTC-ov smartfon One.

Prema najavama, Robin neće ići u prodaju putem telekom operatora. Osim vlastite trgovine online, u tijeku su pregovori s drugim web trgovinama kako bi se našao u njihovoj ponudi, a razmatraju i postavljanje kioska u trgovačkim centrima.

Problemima usprkos, očekuju kako će biti profitabilni do kraja ove godine.

Više:CNET