PROBLEMI S PRIVATNOSTI

Francuzi se okomili na Facebook, dali im rok tri mjeseca

09.02.2016 u 14:11

Bionic
Reading

Facebook, koji broji 30 milijuna korisnika u Francuskoj, sada je pod žestokom kritikom francuskih tijela zaduženih za zaštitu privatnosti potrošača. Najveća društvena mreža na svijetu ilegalno je pratila i korisnike weba koji nemaju račune na Facebooku, a sada imaju rok od tri mjeseca za potpuni prestanak takvih aktivnosti

CNIL (Commission Nationale de l’Informatique et des Libertés) navodi kako je div iz SAD-a pratio korisnike i njihove web aktivnosti iako nisu kreirali Facebok račun. CNIL tvrdi i kako je Facebook neovlašteno spremao podatke o spolu, političkim uvjerenjima i religiji korisnika bez dopuštenja internauta u Francuskoj.

Glasnogovornica Facebooka Sally Aldous je za Bloomberg izjavila kako im je privatnost uvijek na umu i u srcu svega što čine. 'Uvjereni smo kako radimo sve u skladu sa EU Data Protection zakonom te da ćemo surađivati s CNIL-om i odgovoriti na njihove brige', dodala je.


Prošle godine je u Belgiji nastao sličan slučaj s Facebookom, a presuđeno je da moraju isplatiti 250 tisuća eura za svaki dan kada je prekršena privatnost korisnika na taj način. Francuska tijela su odlučila stvar objaviti javno jer smatraju da su optužbe 'krajnje ozbiljne', baš kao i 'posljedice za internet'.